HRVATI OPET PLJUNULI NA SRPSKE ŽRTVE: Zgradu u kojoj su ustaše ubijale i klale decu pretvorili u vrtić!
Foto: Facebook Printscreen

Nezamisliv SKANDAL

HRVATI OPET PLJUNULI NA SRPSKE ŽRTVE: Zgradu u kojoj su ustaše ubijale i klale decu pretvorili u vrtić!

Društvo -

Potresno filmsko ostvarenje reditelja Predraga Gage Antonijevića „Dara iz Jasenovca“ o stravičnim stradanjima u ustaškim logorima u NDH, među kojima je bilo i mnogo srpske dece, dotaklo je mnoga srca, a nakon više od sedam decenija u fokus ponovo stavilo velike zločine. Ustaše su jedine na svetu napravile logor isključivo za decu, gde su mučili i ubijali najmlađe! A nedavno su Hrvati na mestu gde su mališani stradali napravili - vrtić!

Jasenovac, deca, logor
foto: Arhiv
deca, vrtic, logor, Jasenovac
foto: Arhiv

Vređanje stradalih

Predsednik Srpskog narodnog veća Milorad Pupovac kaže za Kurir da je zgrada u kojoj je bilo zapovedništvo logora Jasenovac i sedište ozloglašenog zapovednika Maksa Luburića srušena i na tom mestu napravljena je nova, u kojoj je sada dečji vrtić.

deca, vrtic, logor, Jasenovac
foto: Opcina Jasenovac

Predsednik Saveza Srba u regionu Miodrag Linta rekao je za Kurir da je obdanište na tom mestu jedan od brojnih primera najdubljeg vređanja srpskih žrtava i samo još jedan u nizu pokušaja zatiranja kulture sećanja genocida nad srpskim narodom u Jasenovcu i NDH.

deca, vrtic, logor, Jasenovac
foto: Beta Dario Grzelj

- U Hrvatskoj vlada radikalni revizionizam i nema spremnosti za suočavanje sa ustaškom, zločinačkom prošlošću. NDH se smatra istinskom državom, ustaše borcima za slobodu, a ne ratnim zločincima i ubicama dece. Jasenovac, najveću fabriku smrti na Balkanu, nazivaju radnim logorom, što je znak da Hrvatska nije moderna i demokratska država.

Monstrumi

Istoričar Srđan Cvetković ističe da mu informacija da je na teritoriji bilo kog logora moglo biti napravljeno obdanište zvuči neverovatno.

- Jedini u Evropi su ustaše na prostoru NDH imali logor u kome su stradala deca, u Jasenovcu su vršeni monstruozni zločini ne samo prema najmlađima već i prema drugim narodima. Nisam čuo za to, ali skandal bi bio i da je vrtić napravljen i na nekoj ledini, i mislim da je loša simbolika da bilo gde na teritoriji logora bude obdanište - kazao je Cvetković za Kurir.

Ustaški pozdrav

NA VRTIĆU PISALO „ZA DOM SPREMNI“

Da skandal bude veći, 2016. Hrvati su postavili spomen-ploču poginulim pripadnicima oružane formacije HOS-ovcima u središtu Jasenovcu, na kojoj se nalazio ustaši pozdrav „Za dom spremni“.

- Ploča s pozdravom „Za dom spremni“ u Jasenovcu postavljena je na zgradi dečjeg vrtića, na zgradi gde je nekada bilo zapovedništvo logora Jasenovac i Luburićevo sedište - kazao je predsednik Srpskog narodnog veća Milorad Pupovac na jednoj od komemoracija u Jasenovcu.

Ipak, 2017. ta ploča je odneta sa tog mesta i postavljenja na spomen-obeležje Trokut u Novskoj.

Kurir.rs/Jelena Pronić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track