VELIKI USPEH PLATFORME SRBIJA STVARA Postala deo globalne kreativne mreže - b.creative
Foto: Kancelarija za informacione tehnologije i eUpravu

SAOPŠTENJE ZA MEDIJE

VELIKI USPEH PLATFORME SRBIJA STVARA Postala deo globalne kreativne mreže - b.creative

Društvo -
  • Mreža okuplja oko 2.500 kreativnih preduzetnika, inkubatora, habova i udruženja u čak 116 zemalja

Beograd, 10. mart 2020. god – Nacionalna platforma Srbija stvara/Serbia creates zvanično je postala deo globalne mreže b.creative, koja širom Evrope i sveta okuplja zajednicu kreativaca u cilju njihovog umrežavanja, razmene ideja i znanja, kao i međusobnog učešća u projektima.

Mreža b.creative zasnovana je na snažnoj potražnji kreativnih preduzetnika za međunarodnim umrežavanjem i rastućoj svesti kreatora politike da se kulturi, kreativnom preduzetništvu I ekonomija zasnovanim na znanju bave kao polugom za socijalni i ekonomski razvoj. Ova jedinstvena međusektorska zajednica broji oko 2.500 kreativnih preduzetnika, inkubatora, habova, mreža i udruženja širom sveta, predstavlja 22 kulturna i kreativna polja u čak 116 zemalja - okuplja preduzetnike iz svih sektora umetnosti, kulture i kreativnih i digitalnih industrija.

U srži sektora kretivnih industrija leži upravo umrežavanje i razmena ideja, znanja i veština, a velika je čast kada nas prepoznaju globalni igrači, kaže Ana ilić, viša savetnica predsednice Vlade Srbije za kreativne industrije koja predvodi tim nacionalne platforme Srbija stvara.

“Veoma smo ponosni na činjenicu da je sektor kreativnih industrija u Srbiji, samo za nekoliko godina postao jedna od najbrže rastuća grana privrede u Srbiji. Učešće i vidljivost Srbije i nacionalne platforme Srbija stvara kao nacionalnog brenda na međunarodnoj sceni veoma je važno, posebno u godini kada se kroz Ujedinjeni nacije globalno obeležava godina kreativnih ekonomija. Zato je veoma važno što je Upravni odbor b.creative i KEA Europan Affairs prepoznao značaj učešća i partnerstva platforme Srbija stvara u jednoj od najvećih kreativnih mreža na svetu”, ističe Ilić.

Širom sveta, mreža b.creative ima direktan pristup u više od 350 kreativnih prostora: 186 fablaba i living laboratorije, 105 inkubatora i akceleratora, više od 60 kreativnih klastera, habova i co-working prostora. Mrežu b.creative je u Briselu 2019. godine osnovala KEA European Affairs - međunarodni istraživački centar za dizajn politike specijalizovan za kulturu i kreativne industrije.

“Srećni smo i ponosni što se platforma Srbija stvara priključila b.creative mreži. Veoma se radujemo saradnji sa Srbija stvara i podršci na razvoju kretivnog preduzetništva i pomoći i podršci loklanim talentima da se umrežavaju sa kreativnim preduzetnicima širom sveta”, ističe Philippe Kern, osnivač i izvršni direktor KEA European Affairs.

Nacionalna platforma Srbija stvara je krovno, međuresorno krovno čija je misija da podstiče razvoj kreativnih industrija, nauke i ekonomije zasnovane na znanju kao i da kreira nov nacionalni brend koji Srbiju predstavlja u svetlu moderne i inovativne zemlju, kreativnih i talentovanih ljudi.

Misija KEA je smeštena u Briselu od 1999. godine i u Šenženu, NR Kina od 2013. Pruža savete o politikama kako bi države, organizacije i ljudi postali svesniji svojih kreativnih resursa, kako bi se otvorio njihov potencijal za ekonomski i socijalni razvoj. KEA je tokom godina konsolidovao svoj brend i reputaciju kao rezultat uspešno završenih zadataka i studija širom EU i u trećim zemljama sveta. KEA je uključen kao inicijator ili naučni koordinator u raznim projektima visokog profila koje finansira EU u vezi sa transdisciplinarnom saradnjom između umetnosti, nauke, tehnologije i poslovanja, među kojima se ističu: ILUCIDARE (Horizont 2020), Creative Tracks (Kreativna Evropa), ISKRE - Preispitivanje inovacija zajedno (Horizont 2020), Kultura za gradove i regione (Kreativna Evropa).

Foto: Kancelarija za informacione tehnologije i eUpravu

Bonus video:

01:34

BRNABIĆEVA: Ne pravimo razliku između vakcinisanih i nevakcinisanih

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja