Najnovije vesti

Da li nas vakcina štiti samo od razvoja bolesti?
01:18

Da li nas vakcina štiti samo od razvoja bolesti?

korona i vakcina

KORONOM ZARAŽENI I REVAKCINISANI: Da li nas vakcina štiti samo od razvoja bolesti? (KURIR TELEVIZIJA)

Društvo
13:18h

U bolnicama su ovih dana i pacijenti koji su korona virus dobili tri nedelje nakon što su se revakcinisali. Istraživali smo - da li nas cepiva štite od zaražavanja ili samo od razvoja teških oblika ove bolesti?

Simptomi korona virusa nakon primljene prve doze vakcine više nas ne iznenađuju jer je za sticanje imuniteta neophodna druga doza. Neretko zataji i ona, pa se ljudi nakon revakcinacije ponovo zaražavaju.

"Čula sam za to, ali mislim da bi bili blaži simptomi, znači, blaži neki oblik" - mišljenje je jedne građanke.

Većina građana prestaje da poštuje mere zaštite nekoliko dana nakon što se vakciniše, upozoravaju stručnjaci. A imunitet se, kažu, stiče tek mesec dana kasnije.

"Za sada smo primetili da se antiteta najbrže razvijaju nakon primanja Fajzerove vakcine, dok je stvaranje antitela odloženo odnosno javlja se kasnije kod kineske vakcine. Ovo, svakako, ne bi trebalo da zabrinjava u smislu efikasnosti nego je reč o načinu na koji se razvijaju protektivni mehanizmi u zavisnosti od toga koji smo vakcinu primili" - objasnila je dr Danica Ćujić, Institut za primenu nuklearne energije.

Kada primimo vakcinu važno je i da smo zdravi, kao i da pre toga nismo bili u kontaktu sa osobom koja ima korona virus. Pacijenti kojima se to dogodilo imaju veću mogućnost da se zaraze nakon druge doze.

"Možda je organizam reagovao slabije na revakcinaciju ili su oni već bili tokom revakcinacije zaraženi pa nisu imali simptome, pa su se oni tek posle manifestovali. U svakom slučaju, svi ti pacijenti koji su primili revakcinaciju su imali dozu zaštićenosti od toga da ne bi dobiju kliničku sliku težu" - rekao je dr Aleksandar Stojanović, direktor Doma zdravlja "Milutin Ivković" Palilula

Lekari poručuju da u efikasnost cepiva ne treba sumnjati budući da još nema naučnih dokaza da vakcinisana osoba može da nosi i prenosi zarazu.

Kurir.rs

OVDE MOŽETE PRATITI UŽIVO KURIR TELEVIZIJU

Bonus video:

Da li nam je potrebna treća doza vakcine
01:37

Da li nam je potrebna treća doza vakcine

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...