Najnovije vesti

MINISTAR LONČAR: Nabavka vitaminskih paketa samo je jedna u nizu mera kojima se Srbija bori protiv epidemije
Foto: Kurir

pomoć

MINISTAR LONČAR: Nabavka vitaminskih paketa samo je jedna u nizu mera kojima se Srbija bori protiv epidemije

Društvo

U skladu sa aktuelnom epidemiološkom situacijom, a usled "četvrtog talasa epidemije" koji je pogodio sve države Evrope, odnosno značajnog povećanja broja obolelih građana u svim zemljama pa i u Srbiji, Ministarstvo zdravlja je sprovelo javnu nabavku vitaminskih paketa, namenjenih najugroženiojoj kategoriji stanovništva, osobama starijim od 65 godina, radi prevencije od zarazne bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2.

Kako se navodi dalje u saopštenju Ministarstva zdravlja odnosno ministra Zlatibora Lončara nabavka vitaminskih paketa samo je jedna u nizu mera kojima se država Srbija bori protiv epidemije korona virusa, pored drugih protivpandemijskih mera, masovne vakcinacije građana kao i ekonomskim mera usmerenim ka građanima Srbije.

"Zbog zlonamernih i netačnih objava pojedinaca i vanparlamentarnih stanaka, a zbog objektivnog i transparentnog informisanja građana, ovim putem obaveštavamo javnost da je Ministarstvo zdravlja postupak javne nabavke vitaminskih paketa sprovelo u skladu sa odredbama Zakona o javnim nabavkama (ZJN). Članom 61. stav 1. tačka 2) u skladu sa čl. 62. stav 9. tačka 1. ZJN predviđeno je da naručilac može sprovoditi pregovarački postupak bez objavljivanja javnog poziva ako zbog izuzetne hitnosti, nije moguće postupiti u rokovima određenim za otvoreni ili restriktivni postupak", navodi se u saopštenju. 

Dodaje se i da "je usled pogoršanja epidemiološke situacije, odnosno "četvrtog talasa" epidemije zarazne bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2 u našoj zemlji, i povećanog broja osoba obolelih od korona virusa, ugroženo zdravlje i životi svih građana Srbija, a naročito osoba starijih od 65 godina, bilo je potrebno da se hitnom nabavkom vitaminskih paketa omogući zaštita najugroženije kategorije stanovništva tj. osoba starijih od 65 godina".

"Činjenica je da su vitamini i minerali nabavljeni u okviru ovog paketa državne pomoći plaćeni značajno ispod veleprodajne cene istih, a značajno ispod maloprodajne cene za koje se isti mogu nabaviti u apotekarskim ustanovama. Takođe, činjenica je i da su svi oni koji se danas javljaju i protestuju zbog dodele vitamina najstarijim građanima, tokom pandemije pomogli građanima sa ravno nula dinara", stoji u saopštenju ministra.

Navodi se i da je "dalje, činjenica i da su isti ti koji danas kritikuju vitaminski paket pomoći najstarijim građanima, u prethodnom periodu svom snagom kritikovali i vakcinaciju koju je predizela država Srbija, a onda potrčali da se među prvima vakcinišu."

"Činjenica je da tokom prethodnih godinu dana, koliko traje pandemija, ni jednog trenutka nisu iskazali spremnost da pomognu građanimna Srbije, odnosno nisu pozvali građane Srbije da poštuju protivpandemijske mere, već su organizovali masovne skupove na kojima se nisu poštovale mere distance i nošenja maski. Korišćenjem vitaminskih paketa koje je država Srbija namenila najstarijim građanima, podstiče se njihov imunološki odgovor, čime se utiče na smanjenje broja zaraženih i štiti deo stanovništva koji je najugroženiji", zaključio je ministar Lončar. 

(Kurir.rs)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...