02:49

BRANISLAV TIODOROVIC: Tržni centri otvaraju se u ponedeljak, ali ne i kafići unutar njih! Đaci se vraćaju u škole 19. aprila

ako brojke za vikend budu dobre

ZAVRŠEN KRIZNI ŠTAB: Tržni centri otvaraju se u ponedeljak, ali ne i kafići unutar njih! Đaci se vraćaju u škole 19. aprila

Društvo -

Dr Tiodorović zatražio da se pre otvaranja vakcinišu zaposleni u restoranima. Premijerka Ana pohvalila Beograd i Novi Sad u sprovođenju vakcinacije

BEOGRAD - Sednica Kriznog štaba koja je počela jutros u 8 sati, završena je nepun sat kasnije, nešto pre 9 časova. Ukoliko brojke tokom vikenda budu dobre, od ponedeljka možemo očekivati sledeće:

Tržni centri

Kako Kurir nezvanično saznaje iz Kriznog štaba, odlučeno je da od ponedeljka, 12. aprila budu otvoreni tržni centri, ali u tržnim centrima neće raditi ugostiteljski objekti. Radno vreme tržnih centara produžava se do 22 sata.

Povratak u škole 19. aprila

Pored toga, deca se vraćaju u klupe od 19. aprila. Medicinski deo Kriznog štaba je odbio razgovor o otvaranju ugostiteljskih objekata u zatvorenom.

Dr Tiodorović se posle sednice Kriznog štaba obratio javnosti naglasivši da smo po odzivu za vakcinaciji i broju vakcina koje nudimo trenutno verovatno najbolji u Evropi kao i da kolektivni imunitet, ako nastavimo ovako, možemo očekivati za dva meseca - računajući vakcinisane i ove koji su preboleli.

On je rekao da je sednica bila plodna, kratka ali veoma jasna - prvo, epidemiološka situacija još je u statusu vanredne, ali se uočava smanjenje broja novozaraženih, manji broj pacijenata u kovid ambulantama kao i da se beleži više otpusta nego prijema u bolnice.

- Ako se tako nastavi, može se razmišljati o popuštanju u nekim segmentima. Ako brojevi dozvole, od ponedeljka bi mogli da se otvore tržni centri, ali ne i zatvornei kafići unutar njih, dok bi oni koji imaju bašte spolja mogli da budu otvoreni - rekao je dr Tiodorović dodavši da bi i srednje i osnovne škole, ako brojke budu dobre, mogle da prekinu onlajn i vrate se na pravu nastavu 19. aprila osim u eventualnim gradovima-žarištima.

On je konstatovao i da je odziv za vakcinaciju dobar i da je uz poštovanje mera to naš adut.

Epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorović je tražio da se pre otvaranja ugostiteljskih objekata vakcinišu zaposleni u restoranima i rekao je da Grad Beograd odlično sprovodi vakcinaciju.

krizni štab, Branislav Tiodorović
foto: Tanjug Printscreen

Premijerka Ana Brnabić je takođe pohvalila Beograd, Novi Sad i Vojvodinu jer se ističu u sprovođenju vakcinacije.

Premijerka Ana Brnabić u četvrtak je rekla da ona skoro svakodnevno razgovara sa medicinskim delom Kriznog štaba i zna šta je njihov stav - a to je da još nije vreme za popuštanje mera, "jer nam ide dobro, ali to ne bi trebalo sada da se ugrozi". "Brojevi padaju, procenti su bolji i to je rezultat donekle mera, ali u velikoj meri vakcinacije. Videćemo sutra šta će biti odluke", rekla je Brnabić.

Sednici prisustvuje premijerka Srbije Ana Brnabić, ministar zdravlja Zlatibor Lončar, ministar prosvete Branko Ružić, vojvođanski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković, članovi medicinskog dela Kriznog štaba Predrag Kon, Branislav Tiodorović, Mijomir Pelemiš i Goran Stevanović. Na sednici su i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić i njegov zamenik Goran Vesić.

Posle blagog popuštanja mera u prošli petak, otvorene su bašte kafića a pred članovima Kriznog štaba danas će se najverovatnije naći pitanje otvaranja tržnih centara i povratka đaka u škole. Ekonomski deo štaba zalaže se i za otvaranje unutrašnjosti ugostiteljskih lokala, ali to pitanje nije bilo na dnevnom redu do sada. Dr Šekler jeste imao zanimljiv predlog kako bi to moglo da funkcioniše, ali lekari i dalje smatraju da još nije vreme za to.

Kada je reč o đacima, koji danas imaju probu male mature, danas bi mogla da bude doneta i odluka da li će se vratiti u klupe ili ne. Za sada, učenici od petog do osmog razreda i srednjoškolci ostaju na onlajn nastavi. U igri su tri opcije - povratak u školske klupe, nastavak onlajn nastave ili kombinovano kao što je to bio slučaj ranije.

Kako je juče već najavila premijerka Ana Brnabić u obraćanju uživo, ona je rekla da će se na sednici Kriznog štaba razmatrati trenutna epidemiološka situacija u Srbiji kao i da li će biti dodatnog popuštanja mera. Posle zasedanja, kako je rekla ona, neko će se obratiti javnosti sa najnovijim informacijama.

Brnabić je pojasnila i da skoro svakodnevno razgovara sa medicinskim delom Kriznog štaba i zna šta je njihov stav - a to je da još nije vreme za popuštanje mera, jer nam ide dobro, ali da to ne bi trebalo sada da se ugrozi.

- Brojevi padaju, procenti su bolji i to je rezultat, donekle mera, ali u velikoj meri vakcinacije. Videćemo sutra šta će biti odluke, rekla je Brnabić na pres konferenciji.

krizni štab, sednica
foto: Kurir

Srbija je oborila sopstveni rekord po broju vakcinisanih ljudi, rekao je predsednik Aleksandar Vučić i naveo da je juče vakcinisano više od 75.000 ljudi.

U zemlji je do juče vakcinisano skoro 30 odsto punoletnih građana, saopštila je premijerka Ana Brnabić. Osudila je kršenje epdeimioloških mera posle derbija na stadionu "Rajko Mitić" i istakla da je reakcijom nadležnih vlasti pokazano da nema zaštićenih. Premijerka je najavila da će danas biti održana sednica Kriznog štaba i da će se posle sednice neko obratiti novinarima.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek rekao je za RTS da se mora nastaviti sa ovim tempom vakcinacije da bi zemlja izašla iz teške situacije.

Direktorka KBC "Bežanijska kosa" Marija Zdravković je izjavila da je napravljena pometnja kada je rečeno da vakcine utiču na plodnost i istakla je da ne postoje dokazi za to.

Podsećanja radi, u Srbiji su u prethodna 24 sata na korona virus testirano 16.055 građana od kojih je 3.625 novozaraženih.

Preminuo je 41 pacijent, a na respiratorima u bolnicama širom Srbije trenutno se nalazi 265 obolelih.

Podsetimo, dan ranije na korona virus testirana su 15.904 građana od kojih je 3.615 bilo pozitivno. Preminula su 42 obolela, a na respiratorima se nalazilo 267 pacijenata.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track