BEBO, IZDRŽI! Novorođenče koje je na respiratoru u Kragujevcu zaraženo je koronom i ima CITOKINSKU OLUJU, a evo šta je to
Foto: EPA/Ilustracija

LEKARI SE BORE

BEBO, IZDRŽI! Novorođenče koje je na respiratoru u Kragujevcu zaraženo je koronom i ima CITOKINSKU OLUJU, a evo šta je to

Društvo -

Lekari kragujevačkog Odeljenja za neonatologiju danonoćno se bore za život sedmodnevne bebe kod koje je odmah po rođenju dijagnostikovan virus korona. Beba je priključena na respirator, a njeno zdravstveno stanje još nije stabilno. Kako je rečeno iz bolnice, zaražena beba ima citokinsku oluju

Citokinska oluja je proces u kome naš imunološki sistem u susretu sa nepoznatim virusom reaguje preteranim umnožavanjem ćelija imunološkog sistema koje luče citokine, a koji pak aktiviraju nove ćelije ovog sistema.

Doktori kažu da ovo stanje može da ošteti plućne alveole, pa na taj način otežava dotok kiseonika iz vazduha u krvotok.

Time pluća ne snabdevaju organe dovoljnom količinom kiseonika, i dolazi do potrebe za respiratorom. Pored pluća, može doći i do zatajivanja više organa, jetre i bubrega. U nekim slučajevima sve se može završiti i fatalnim ishodom.

To je sistemski zapaljenski sindrom koji je životno ugrožavajući, a karakteriše se prekomernom aktivacijom imunskih ćelija i povišenim nivoima citokina u krvi. Nastaje kada postoji poremećaj u regulaciji aktivnosti imunskih ćelija koji rezultira prekomernim izlučivanjem citokina.

Tri kriterijuma određuju dijagnozu citokinske oluje: povišeni nivoi citokina u krvi, simptomi akutnog sistemskog zapaljenja i sekundarni poremećaj rada organa (bubrezi, jetra, pluća).

Kod pacijenata sa najtežom kliničkom slikom, do proglašenja ovog stanja dolazi otprilike nedelju dana posle hospitalizacije.

Lekari nastoje da smire citokinsku oluju, a da pritom ne smanje imunske mehanizme koji štite od infekcije i neophodni su za uklanjane virusa iz organizma.

Prema rečima naučne savetnice Instituta za biološka istraživanja "Siniša Stanković" Univerziteta u Beogradu i predsednica Društva imunologa Srbije dr Nada Pejnović kovid-19 karakteriše se simptomima u rasponu od blagog umora do po život opasne upale pluća, citokinskom olujom i poremećajima funkcije više organa.

"Smatra se da je citokinska oluja povezana sa smrtnim ishodom kod obolelih sa teškim oblikom kovida 19. Mehanizmi oštećenja pluća i drugih organa u kovid 19 nisu do kraja poznati i predmet su istraživanja. Povišeni nivoi citokina u krvi i povoljni efekti primene imunosupresivne terapije (blokada IL-6, kortikosteroidi) kod obolelih sa teškim oblikom kovida 19, sugerišu da citokinska oluja može doprineti patogenezi ili biološkom procesu nastanka i razvoja bolesti kovida 19", objasnila je Pejnović za Ekliniku.

(Kurir.rs/Informer)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track