Najnovije vesti

SKANDAL U CG: Krivokapić tvrdi da nije usaglašen Temeljni ugovor sa SPC, patrijarh Porfirije i vladika Joanikije kažu da jeste
Foto: Beoinfo, Marina Lopičić, EPA/Boris Pejović

PREMIJER PROMENIO PLOČU

SKANDAL U CG: Krivokapić tvrdi da nije usaglašen Temeljni ugovor sa SPC, patrijarh Porfirije i vladika Joanikije kažu da jeste

Društvo
16:43h

Temeljni ugovor između Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve još uvijek nije usaglašen, kazao je crnogorski premijer Zdravko Krivokapić.

On je kazao da će ugovor biti prezentovan javnosti čim se usaglasi.

"Onog trenutka kada, kao svaki drugi ugovor, bude usaglašen između dve strane biće javnost upoznata. Sve drugo što vi vidite i čujete u medijima nije tačno. I to se ovih dana priprema priča da neko ima Temeljni ugovor da ponudi javnosti da bi nas svađali. Takav ugovor još nije usaglašen. Ja još u životu nisam čuo da neko sada priča o radnoj verziji tog ugovora, da li je to neka novina koja se spočitava ovoj Vladi", kazao je Krivokapić.

Krivokapić je ovom izjavio demantovao ne samo sebe, već i patrijarha Porfirija i vladiku Joanikija koji su tvrdili da je sadržaj Temeljnog ugovora usaglašen i da je preostalo samo njegovo potpisivanje.

Pre samo deset dana Krivokapić je na svom Tviter profilu poručio da se sa patrijarhom Porfirijem usaglašava termin potpisivanja Temeljnog ugovora, dok danas tvrdi da tekst istog ugovora nije usaglašen između dve strane.

"Razgovarao sam sa njegovom svetošću patrijarhom srpskim Porfirijem i uskoro ćemo usaglasiti termin potpisivanja Ugovora. Ovo pitanje ne sme biti predmet politizacije ili podmetanja, ne bi li se ostvario koji politički poen", napisao je Krivokapić 18. aprila na Tviteru.

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije izjavio je da je s premijerom Zdravkom Krivokapićem postignuta saglasnost da nakon vaskršnjih praznika bude potpisan temeljni ugovor između države Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

"Hvala Bogu, mi smo postigli saglasnost sa premijerom Crne Gore oko Temljenog ugovora koji crkva treba da potpiše sa državom Crnom Gorom i ja sam potpuno siguran da će uskoro doći do potpisivanja tog ugovora", naveo je patrijarh.

Premijer Krivokapić je pre pet dana retvitovao izjavu njegove svetosti patrijarha Porfirija u kojoj piše da je postignuta saglasnost.

Postavlja se pitanje da li premijer Crne Gore poslednjoj izjavom pravi otklon od SPC i okreće leđa vladiki Joanikiju i patrijarhu Porfiriju.

Ne bi bio prvi put da premijer Crne Gore preko noći promeni stav i tako izigra poverenje parlamentarne većine i naroda koji ga je podržavao u njegovim naporima da se sa SPC postigne dogovor kojim će se konačno stati na kraj njenoj višedecenijskoj diskriminaciji koju su režirali DPS i njegovi sateliti.

(Kurir.rs/Borba)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...