HRVATI KAŽU DA NE ZNAJU ŠTA JE TO, A VI? Najviše guglali reč boza! Znate li šta su klaker, boza i kabeza? (ANKETA)
Foto: Youtube Printscreen

piće iz mladosti naših baka i deka

HRVATI KAŽU DA NE ZNAJU ŠTA JE TO, A VI? Najviše guglali reč boza! Znate li šta su klaker, boza i kabeza? (ANKETA)

Društvo -

Hrvatski građani užarili su Gugl da bi saznali značenje reči "boza", pošto je premijer Andrej Plenković za predsednika Zorana Milanovića rekao da se razotkrio kao "najobičniji prodavac boze".

Milanović je na to Plenkoviću odgovorio da je premijer "krkao bozu i gusti sa šlagom", Kao i kremšnite, dok je on pio viski i pivo. Hrvatski mediji su preneli da se nikada u istoriji reč boza nije guglala kao juče, nakon što su se dvojica najviših hrvatskih držvnika "počastili" u svojim javnim prepucavanjima koja traju mesecima.

RTL je u svom Direktu išao korak dalje pa je objasnio da je reč o hiljadama godina starom turskom napitku, koji je davnih dana bio popularan na Balkanu i posluživao se u poslastičarnicama. Bozu nije moguće kupiti u Hrvatskoj, pa je ta televizija u emisiji "Direkt" ponudila i recept za pripremanje ovog napitka.

Pamtite li vi starinska pića bozu, klaker i kabezu? Jeste li ih nekada probali? Ukoliko niste i danas ih ima u ponekim poslastičarnicama koje služe tradicionalne šampite, krempite, tulumbe, baklave...

Kabeza

Kabeza je staro srpsko piće. Kabeza na turskom znači sok. Ranije, u prethodna dva veka piće je bilo jako popularno u narodu. Kada su vašari bili jedina zabava i nije bilo super, mega i hipermarketa već samo samostalnih zanatlija i malih trgovina ovo piće je bilo često osveženje. Autentična kabeza se proizvodi samo u malim sodadžijskim radnjama, koje su sada maltene već potpuno nestale.

To je piće crvene ili narandžaste boje koje se pravi od biljnog sirupa i sode. Ima sladak ukus, po mnogo čemu specifičan, blago je gazirano. Ovo piće simbolizuje staru, iskrenu, pravu vrednost koju su divlje i neobuzdano tržište i globalizacija uništili. U Beogradu ga nema ali zato u Nišu postoji radnja sa tradicijom od 40 godina koja još uvek proizvodi kabezu i klaker. U Srbiji je osnovana omladinska organizacija „Kabeza način života“ koja je dobila ime po ovom piću.

Klaker

Klaker je bezalkoholno, bistro, osvežavajuće piće. Sastoji se od vode, šećera, gazirano je a ima i dodatak koji mu daje atraktivnu boju (crvenu, lila ili braon) i ukus koji podseća na krušku, ili eventualno neko drugo voće.

Klaker se pravi po malim privatnim punionicama ovakvih pića gde moraju biti ispunjeni određeni higijenski uslovi. Klaker je prethodnica gaziranih pića. Bio je jedno od retkih osvežavajućih pića koja su se mogla kupiti. Prodavao se u staklenim flašama od 2 decilitra a poklopac je bio od porcelana sa gumom radi dihtovanja, i žičanog držača. Tradicionalno se prodavao iz velike vangle napunjene ledom. Danas se klaker može naći samo još na nekim vašarima u zabačenim mestima. Klaker je proizvodio majstor zanatlija sodadžija u sodadžijskoj radnji (sodari). Klaker se ranije prodavao u sodarama ili poslastičarama.

Boza

Boza je osvežavajuće bezalkoholno piće koje se dobija fermentacijom vodenog rastvora kukuruza - projinog brašna, šećera i kvasca. Pije se hladna, boja je žućkasta, tečnost je zamućena kao gusti sok. Zanatlija koji pravi bozu se naziva bozadžija.

Bila je obavezni artikal, pored limunade, u poslastičarnicama orijentalnog tipa. U tim poslastičarnicama su se mogli dobiti i slatkiši orijentalnog tipa, jako slatki, kao što su tulumbe, tufahije, ćeten alva, baklava, kadaif... Kada bi se pomešala po principu pola-pola sa limunadom dobijalo bi se piće po nazivu „špricer“. Ali naravno to nije bio onaj pravi špricer od vina i soda vode. Danas se u nekim samoposlugama može kupiti flaširana boza u plastičnim litarskim flašama.

Recept za bozu

Sipati pola kg kukuruznog brašna u lonac sa 5 l mlake vode, dobro promešati i ostaviti da odstoji desetak sati. Tada staviti lonac na laganu vatru i pustiti da polako vri oko 3 sata. Nakon toga skinuti lonac sa vatre i ostaviti da se masa hladi 5-6 sati.

U međuvremenu staviti 20 g kvasca u malo mlake vode i ostaviti da nadođe. Kada je kvasac nadošao sipati ga u prokuvano i ohlađeno brašno, dobro promešati i ostaviti tako da stoji još desetak sati. Nakon toga kroz gustu gazu procediti bozu i zasladiti je sa oko pola kg šećera (po ukusu). Pripremljenu bozu sipati u flaše ali ih ne zatvarati jer mogu da puknu. Boza se pije hladna. Ovaj napitak se koristio pre više od 150 godina. Prijatno-recepti

(Kurir/Tanjug/Wikipedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track