PRESEK PO GRADOVIMA: Samo Beograd dvocifren, sve više mesta bez novozaraženih
Foto: Ana Paunković

najnoviji podaci

PRESEK PO GRADOVIMA: Samo Beograd dvocifren, sve više mesta bez novozaraženih

Društvo -

Prema poslednjim podacima u Beogradu je za 24 sata registrovan još 21 slučaj korona virusa i to je jedino mesto u Srbiji sa dvocifrenim brojem novozaraženih.

Na drugom mestu je Novi Sad sa osam novozaražena, dok je u Nišu registrovano još pet.

Pančevo, Novi Pazar i Prijepolje imaju po četiri.

U ostalim mestima manje od četiri.

U Srbiji je u prethodna 24 sata na korona virus testirano 6.274 građana od kojih je 116 novozaraženih.

Preminulo je 8 pacijenata dok se na respiratorima širom zemlje nalazi 26 obolelih.

Inače, prof. dr Branislav Tiodorović, rekao je da je za kolektivni kolektivni imunitet potrebno između 60 i 70 odsto prokuženosti, što ćemo mi u nekom periodu i ostvariti.

Istakao je da je još uvek rano za slavlje kada je reč o epidemiološkoj situaciji u našoj zemlji.

- Iako smo zamišljali da ćemo odjednom odbaciti maske, vratiti se normalnom životu, to neće ići tako lako sve dok se proces vakcinacije ne obavi u što većem obimu. Rano je još za slavlje, ali je svakako neophodno da se zivot vrati u normalu, i to postepeno Ako nastavimo sa vakcinacijom, pratimo poštovanje mera, budemo obazrivi kako bi dnevne brojke spale na 100 što je zaista idealno, dok je onaj super ideal 35 na dnevnom nivou. Pitanje je kada ćemo to uspeti, ali to bi nas dovelo u najsigurniju zonu - rekao je dr Tiodorović.

Doktor Radmilo Janković, zamenik direktora UKC Niš, kaže da će se korona virus na jesen sigurno vratiti uprkos trenutnom smirivanju epidemiološke situacije.

- Ne vidim mogućnost da se virus ne vrati na jesen. I tada će u većem obimu cirkulisati kroz populaciju svih država, i onih gde je broj vakcinisanih veći, i onih gde je manji. Tokom leta će se povući ka južnoj hemisferi i tek ćemo videti da li će biti velike ekspanzije u Južnoj Americi i Africi, kao prošlog leta. A u Evropu će se vratiti već početkom jeseni i ponovo početi da zaražava nezaštićene. U Srbiji je marta 2020. teoretski moglo u nekoliko dana da se zarazi sedam miliona ljudi, ali to više nije moguće ni teoretski jer je najveći broj ljudi steklo imunitet vakcinacijom ili prirodnom infekcijom - ističe za Kurir doktor Janković i naglašava da nikada više ne bi trebalo da imamo veliki broj zaraženih.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track