DR MIHAJLOVIĆ: Imamo još kovid trudnica, trebalo bi da se vakcinišu nakon prvog trimestra i poštuju mere
Foto: Shutterstock

kbc dr dragiša mišović

DR MIHAJLOVIĆ: Imamo još kovid trudnica, trebalo bi da se vakcinišu nakon prvog trimestra i poštuju mere

Društvo -

Načelnica klinike za ginekologiju i akušerstvo KBC "Dr Dragiša Mišović" dr Slađana Mihajlović rekla je da je tokom juna bilo dva porođaja kovid pozitivnih trudnica, zbog čega bi one i dalje trebalo da se štite.

Doktorka Slađana Mihajlović je navela da se svaka pacijentkinja testira po prijemu u bolnicu.

"Pacijentkinja koja je kovid pozitivna u porođaju prima se u posebnu kovid ambulantu i imamo odvojeni boks za kovid pozitivne trudnice za njihove porođaje", rekla je Mihajlovićeva.

Kako je navela, u proteklih godinu dana obavljeno je 212 porođaja kovid trudnica koje su imale srednju i težu kliničku sliku, a porodilo se i 1.550 trudnica koje nisu obolele od kovida. Tokom noći se porodilo deset žena.

Slađana Mihajlović
foto: Printscreen/RTS

Govoreći o vakcinaciji, dr Slađana Mihajlović je navela da Nacionalno telo za imunizaciju daje preporuku, nakon konsultacije sa ginekolozima, da se sve trudnice nakon prvog trimestra vakcinišu "Fajzerovom" vakcinom i da mogu da se vakcinišu pacijentkinje koje žele da ostanu u drugom stanju.

Naglasila je da, uprkos boljoj epidemijskoj situaciji, ne treba da popuste mere zaštite.

"Zato što i dalje imamo kovid pozitivne trudnice. Moraju da se čuvaju, moraju da koriste sve zaštite, masku i da se čuvaju kontakta sa kovid pozitivnim. Naravno, mi apelujemo na vakcinaciju. Mogu normalno da se ponašaju, da putuju sa tim vakcinalnim kartonom i pi-si-ar testom", kazala je Mihajlovićeva.

Pozvala je sve koji u okruženju imaju trudnicu da se vakcinišu i da poštuju epidemiološke mere.

Rekla da se Klinika za ginekologiju i akušerstvo vratila u normalan rad i da sada sva druga porodilišta imaju posebne bokseve za trudnice koje su obolele od kovida.

Naglasila je da majke koje znaju da su kovid negativne treba normalno da se ponašaju sa svojim bebama, dok bi majke koje su pozitivne trebalo da primenjuju sve propisane mere zaštite.

"Inače, sve bebe su bile kovid negativne od kovid pozitivnih majki, što nam govori o tome da taj transplacentarni prenos verovatno nije moguć, ali neka se i dalje čuvaju", istakla je Mihajlovićeva.

U ovom trenutku u dečjoj bolnici KBC "Dr Dragiša Mišović", koja je zbrinjavala decu pozitivnu na koronavirus, nema mališana obolelih od kovida.

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track