VODIČ ZA BRUCOŠE KOJI STUDIRAJU VAN RODNOG MESTA: Dom ili privatni smeštaj? Koje su cene, uslovi rangiranja i ostale nedoumice
Foto: Shutterstock

informišite se na vreme

VODIČ ZA BRUCOŠE KOJI STUDIRAJU VAN RODNOG MESTA: Dom ili privatni smeštaj? Koje su cene, uslovi rangiranja i ostale nedoumice

Društvo -

Studenti koji studiraju van svojih mesta prebivališta mogu da se odluče za jeftiniju varijantu i smeštaj u nekom od 45 studentskih domova u 11 različitih gradova ili za komforniju i skuplju varijantu u privatnom smeštaju.

Prednost u studentskim domovima imaju akademci koji se finansiraju iz budžeta, a svi su podeljeni u nekoliko kategorija, u skladu sa kvalitetom. Sobe u njima mogu biti jednokrevetne, dvokrevetne i trokrevetne, po pravilu poseduju terasu, čajnu kuhinju, zasebno kupatilo ili kupatilo koje dele dve ili više soba.

U većini domova sobe su opremljene sa krevetima, radnim stolovima, stolicama, lampama, plakarima, policama, internet priključkom, a neki od njih imaju i zasebne blokove za smeštaj devojaka i zasebne za smeštaj muškaraca, dok su neki mešoviti.

Pored portirnice i video nadzora, mnogi domovi za akademce raspolažu i sa dodatnim sadržajima kao što su sportski tereni, čitaonice, biblioteke, TV sale, vešeraj, teretane, ambulante, pošte...

Posebna pogodnost su studentske menze u kojima mogu da se hrane svi studenti, samo se cene razlikuju. Budžetski studenti plaćaju obroke po prilagođenoj ceni, a ostali plaćaju punu cenu obroka.

- Svaki je dom poželjan na svoj način i pruža studentima određene sadržaje i pogodnosti. Nekim studentima je najvažnije da dom bude u blizini visokoškolske ustanove na kojoj studiraju, dok drugi ipak radije biraju mesta u domovima prve kategorije - rekli su ranije za “Blic” iz Studentskog centra Beograd.

I studenti i SC “Beograd” dele mišljenje da su dva najpoželjnija doma u prestonici “Kralj Aleksandar I”, poznatiji kao “Lola” i Studentski grad, popularni Studenjak. Prvi je atraktivan zbog svoje lokacije, tačnije neposredne blizine centra grada kao i mnogih fakulteta.

- Stanarima ovog doma su dostupni svi gradski sadržaji, a poželjan je i zbog svog izgleda, tradicije i visokog nivoa usluga koje se u njemu nude, pa mesto u ovom domu sebi mogu obezbediti samo najbolji studenti - kažu nadležni.

Studenjak, studentska soba, studentski dom
foto: Zorana Jevtić

Među studentima, “Lola“ je dom koji je poznat po disciplini koja u njemu vlada, a s druge strane “Studenjak” važi za dom sa najvećim brojem studenata, dosta njih je i iz inostranstva, kao i za dom sa najboljim provodom. Ipak, krenimo redom.

Pravo na smeštaj

Pravo na smeštaj u ustanovi za smeštaj studenata u Republici Srbiji (RS) imaju studenti visokoškolskih ustanova čiji je osnivač RS, autonomna pokrajina ili jedinica lokalne samouprave, koji su upisani prvi put u određenu godinu na studije prvog, drugog ili trećeg stepena, čije se školovanje finansira iz budžeta RS, koji imaju državljanstvo RS i čije prebivalište nije u sedištu visokoškolske ustanove na kojoj studiraju. Pravo na smeštaj u ustanovi mogu da ostvare, pod određenim uslovima, i studenti koji imaju državljanstvo države u regionu.

Konkurs

Predavanje konkursne dokumentacije za smeštaj u domovima obično se obavlja između 1. i 15. septembra. Pravo na smeštaj student ostvaruje na osnovu konkursa koji raspisuje Ministarstvo, najkasnije tri mesece pre početka školske godine. Konkurs sadrži: uslove za prijem studenata, broj raspoloživih mesta, kriterijume za utvrđivanje redosleda kandidata, postupak sprovođenja konkursa, obaveštenje o potrebnim dokumentima i rokovima za prijavljivanje na konkurs.

Dokumentacija

Konkursna dokumentacija obuhvata:

Prijavu za studentski dom (obrazac se kupuje i popunjava prilikom konkurisanja)

Overene fotokopije svedočanstava I, II, III i IV razreda srednje škole (pre predaje originala za upis na fakultet-visoku školu overiti fotokopije)

Uverenje o upisu prve godine studija (prvi put) na teret budžete RS (izdaje fakultet - visoka škola)

Uverenje o prosečnom mesečnom prihodu po članu porodice za period od 1. januara do 30. juna 2021. godine

Indeks i lična karta (na uvid)

Kriterijumi

Kriterijumi za utvrđivanje redosleda na rang-listama:

1. Uspeh ostvaren u prethodnom školovanju, i to:

- opšti uspeh u srednjoj školi (za studente I godine studija)

- uspeh na visokoškolskoj ustanovi (za studente ostalih godina studija)

2) Socijalno-ekonomski status porodice

Socijalno-ekonomski status porodice utvrđuje se na osnovu proseka ukupnih mesečnih prihoda po članu porodice studenta, za period januar-jun tekuće godine.

Studenti, Studiranje
foto: Shutterstock

Rangiranje

Rang-lista za smeštaj u ustanovu za studente prve godine studija radi se odvojeno od ostalih rang-lista studenata.

Prednost u rangiranju ukoliko veći broj kandidata ostvari isti broj bodova ima onaj:

koji je ostvario veći broj ESPB bodova

koji ima manji broj godina studiranja

koji ima veću prosečnu ocenu

koji ima manji prihod po članu porodice

Cena i broj mesta

U zavisnosti od kategorije sobe i broja studenata u njoj, budžetska cena smeštaja kreće se od 1.020 do 2.230 dinara mesečno, dok studenti na tržišno ekonomskim mestima

izdvajaju za smeštaj od 6.840 do 11.030 dinara u toku meseca. Prethodnih godina studenti prve godine

Ukupan broj domova i mesta u studentskim centrima širom Srbije

tabela, menzi
foto: Printscreen

(Kurir.rs/Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track