OTIŠLA JE JEDNA OD NAJBOLJIH Održana komemoracija Gordani Suši
Foto: ATA images

IN MEMORIAM

OTIŠLA JE JEDNA OD NAJBOLJIH Održana komemoracija Gordani Suši

Društvo -

BEOGRAD - Komemoracija novinarki Gordani Suši (1946-2021), na kojoj je istaknutno njena beskompromisna borba za novinarsku profesiju, održana je danas u Beogradu.

Njene kolege i prijatelji Jugoslav Ćosić, Lazar Lalić, Velimir Ilić, Branka Prpa i Željko Bodrožić su ukazali na Sušina zalaganja za standarde profesionalnog novinarstva u vreme vlasti Slobodana Mloševića, te naglasili da od svojih principa nije nikada odustajala uprkos pritiscima.

Na komemoraciji koja je počala minutom ćutanja, naglašeno je da se Suša borila za istinu i pravdu i da je novinarima "u amanet" ostavila da se ne povlače pred tiranima i kriminalcima.

Bodrožić, predsednik Nezavisnog uduženja novinara Srbije (NUNS), rekao je da je 22. jun, kada je Suša umrla u Beogradu, bio tužan dan za NUNS, novinare u Srbiji i regionu jer je, kako je istakao, "otišla jedna od najboljih".

Rekao je da je Suša je bila po mnogo čemu jedinstvena i neponovljiva i da njen rad i žrtva ne smeju nikada biti zaboravljeni: ;"Verujem da ćemo mi u NUNS-u čuvati sećanja na njen lik, dobru dušu i profesionalni i nezavisni rad", rekao je Bodrožić.

Jugoslav Ćosić je rekao da je Suša bila u službi istine "uvek i u svakoj prilici", bez obzira na okolnosti što je podrazumevalo posvećenost, ali donosilo i neizvesnost.

"Suša nije imala dilemu da je to jedini način da u svom vremenu pruži ono što najbolje zna... Bila je paradigma upornog i istrajnog novinara koji ne odustaje bez obzira na cenu", rekao je on.

Istakao je da Suša beskompromisno štitila novinare, njihov kredibilitet i standard, te da je bila je borac za ljudska prava.

Lalić je rekao da kada god pomisli na Sušu, da pomisli na hrabrost, na novinarsku profesionalnost i na borbu za objektivnu informisanje.

Lalić je naveo da se ona borila za istinu, za svoju profesiju i da je cenu plaćala "koliko god da je to koštalo".

Branka Prpa je, podsetivši da je, po Alberu Kamiju pobunjeni čovek onaj koji kaže "Ne!", rekla da je Suša bila upravo takva.

Prpa je navela i da je Sušino "Ne!" bilo rečeno Slobodanu Miloševiću, konsenzusu o ratu, kao i "medijskoj mašineriji koja je taj projekat servisirala".

Velimir Ilić je rekao da je 22. juna, kada je Suša umrla, ; nastala praznina u srpskom i jugoslovenskom novinarstvu koju je teško nadoknaditi, ;i da " zadugo niko neće moći da stane na njeno mesto".

Suša je tokom duge i bogate karijere radila pretežno u elektronskim medijima (RTS, Yutel, VIN), kao i u štampanim medijima (Borba. Nova Borba, Danas, Blic...).

Bila je jedna od osnivačica NUNS-a i predsednica od 1999. do 2002. godine.

Od 2011. do 2016. godine bila je članica Saveta REM -a gde je pokušavala da sistem promeni iznutra i borila se da REM ostvaruje ulogu zbog koje je osnovan, naveo je NUNS.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track