PATRIJARH SRPSKI GOSPODIN PORFIRIJE U POSETI KRUŠEVCU: Osim crkava posetio i popravni dom, jer je potrebno ukazati brigu mladima
Foto: Kurir/Ž.M.

lazareva prestonica

PATRIJARH SRPSKI GOSPODIN PORFIRIJE U POSETI KRUŠEVCU: Osim crkava posetio i popravni dom, jer je potrebno ukazati brigu mladima

Društvo -

Njegova Svetost Patrijarh srpski Porfirije dva dana boravi u svojoj prvoj zvaničnoj poseti Kruševcu, povodom Vidovdana i 650 godina od osnivanja srednjevekovne srpske prestonice Kneza Lazara.

Juče je svečano dočekan u Prestonom gradu u Porti crkve Lazarice, uputio je blagoslov Episkopu kruševačkom Gospodinu Davidu i svoj Njegovoj duhovnoj deci. U svom govoru se podsetio svojih vojničkih i studentskih dana, kada je služio vojni rok u kruševačkoj kasarni, a molio se pod svodovima Crkve Lazarice.

Porfirije, Kruševac
foto: Kurir/Ž.M.

U svojoj besedi 46. Poglavar SPC je rekao da će Kruševac i njegove žitelje uvek imati u svojim molitvama. Posle posete crkvi Lazarici, Patrijarh je prisustvovao i Svečanoj sednici Skupštine grada Kruševca, a danas je boravio i u Vaspitno popravnom domu..

"Znamo da čovek nije samo telesno biće, već i duhovno i da pored i drugih struka koje moraju biti uvedene u pokušaj da se pomogne mladim ljudima koji su štićenici ove ustanove, potrebno je da se pokaže pažnja, da se ukaže briga i o duhovnom aspektu onih koji imaju probleme", istakao je Patrijarh srpski Porfirije prilikom posete VPD, gde posetio crkvu Svetih Filimona i Onasima, čija je izgradnja započeta 2018, a završena ove godine. Crkva Svetih Filimona i Onasima podignuta je po želji episkopa Davida, inspirisana manastirom Hopovo.

Porfirije, Kruševac
foto: Kurir/Ž.M.

Patrijarh je istakao i veliko angažovanje Vladike kruševačkog dr Davida (Perovića), koji je svojim dosadašanjim radom i podrškom ovoj ustanovi pokazao spremnost SPC da pomogne mladima u procesu njihove resocijalizacije a u cilju da postanu vredni građani društva.

Kurir.rs/Ž. M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track