KISIĆ TEPAVČEVIĆ: Stručni tim će ustanoviti da li u ustanovama socijalne zaštite ima zlostavljanja dece sa smetnjama u razvoju
Foto: Printscreen/RTS

saopštenje

KISIĆ TEPAVČEVIĆ: Stručni tim će ustanoviti da li u ustanovama socijalne zaštite ima zlostavljanja dece sa smetnjama u razvoju

Društvo -

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević najavila je danas osnivanje stručnog tima koji će utvrditi šta se tačno dešavalo u ustanovama socijalne zaštite nakon što je ukazano na zlostavljanje dece sa smetnjama u razvoju i invaliditetom.

- U stručnom timu će biti predstavnici Ministarstva i Inicijative za prava osoba sa mentalnim invaliditetom, koja je i ukazala na te probleme, a zajedno će obići ustanove, ustanoviti situaciju i izneti konkretna rešenja za poboljšanje položaja korisnika - saopštilo je ministarstvo.

Kisić Tepavčević, kako se navodi u saopštenju, na sastanku sa Inicijativom istakla je da ministarstvo do sada nije imalo konkretne prijave o kršenju prava korisnika u ustanovama socijalne zaštite na koje je "mogla da ukaže i Inicijativa odmah pošto je saznala za njih 2019. godine kad je obavila monitoring".

Predstavnici Inicijative su naglasili da su od 2007. godine "jasna i vidljiva materijalno-finansijska ulaganja" u objekte tih ustanova, ali da "nisu pratila i razvoj usluga u lokalnoj zajednici pošto je cilj da se što manje smešta u ove ustanove, a da se što više socijalno integrišu".

Predstavnici Inicijative za prava osoba sa mentalnim invaliditetom saopštili su ranije, prema istraživanju koje su sprovodili tokom godina, da su "deca i odrasli koji žive u institucijama u Srbiji izloženi kontinuiranom kršenju ljudskih prava - deca se vezuju, zanemaruju, stvaljaju u kaveze, devojčice i žene trpe seksualno nasilje".

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track