NE SMEMO ZABORAVITI MALIŠANE SA POSEBNIM POTREBAMA! Pašalić: Decu sa smetnjama u razvoju dovesti u stanje blisko normali!
Foto: MDRI 2006. godine

briga

NE SMEMO ZABORAVITI MALIŠANE SA POSEBNIM POTREBAMA! Pašalić: Decu sa smetnjama u razvoju dovesti u stanje blisko normali!

Društvo -

Srbija mora raditi na poboljšanju uslova u domovima za smeštaj dece sa smetnjama u razvoju bez roditeljskog staranja.

Treba ići od doma do doma i sve popisati, a posebnu pažnju treba obratiti i na obrazovanje dece u tim ustanovama koje se sada stavlja u drugi plan, rekao je juče Zoran Pašalić, zaštitnik građana.

Povodom izveštaja "Zaboravljena deca Srbije", kojeg su prošle nedelje objavile nevladine organizacije "Disability Rights International" i Inicijativa za prava osoba sa mentalnim invaliditetom, a koji je šokirao javnost, Pašalić je rekao da ovo ne treba shvatiti kao poraz društva, već je potrebno realno sagledati situaciju i preduzeti određene mere.

Zoran Pašalić
foto: Tanjug/Rade Prelić

On je za TV Pink rekao da treba ispitati da li sva ta deca treba da budu u tim domovima ili mogu da se staraju o sebi, jer se i u Srbiji i u Evropi zagovara izmeštaj dece iz domova u porodice.

- Ono što najviše boli decu je to što nema ko da ih posećuje. Ako nema roditelja, gde su rođaci? Mnogi od njih imaju imovinu o kojoj brinu rođaci, zašto ih oni i ne posećuju?! - upitao je Pašalić.

Kada je reč o obrazovanju dece u tim ustanovama, Pašalić je rekao da se to stavlja u drugi plan.

- Bitno je da se deca dovedu u stanje blisko normalnom životu da bi mogla da se osamostale. Svakodnevno ih treba posećivati i o tome izveštavati - zaključio je on.

Podsetimo, istraživači publikacije "Zaboravljena deca Srbije" su tokom 2019. ušli u osam institucija za decu i mlade sa smetnjama u razvoju, a samo jedna od njih se, kako navode, pokazala dobro. U ostalima su, navodno, zaticali decu kako zanemarena lagano umiru "u kavezima". Mnogim štićenicima mišići su atrofirali usled konstantnog ležanja, a prostorije u kojima su boravili su smrdele na urin i fekalije. U pojedinim ustanovama, žene i devojčice su, navode, podvrgnute prinudnoj kontracepciji.

Aleksandar Vučić, deca ometena u razvoju
foto: RDMI, Marina Lopičić

Ovim povodom se, nakon pisanja Kurira, oglasio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je najavio da će lično videti da li je i šta potrebno preduzeti, a ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević nakon toga je posetila nekoliko ustanova, a iz saopštenja ministarstva se može zaključiti da se uslovi znatno bolji od opisanih.

Kurir.rs/R. K.

Ministarstvo rada

Sve informacije na sajtu

Darija Kisić Tepavčević, Aleksinac, Dom za decu
foto: Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

U Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, na čelu sa ministarkom Darijom Kisić Tepavčević, juče nisu odgovorili na pitanja koja smo im zvanično uputili niti su odgovorili na molbu Kurira da naša ekipa obiđe neku od ustanova u kojoj su smeštena deca sa smetnjama u razvoju i sama se uveri u uslovnost smeštaja. U PR službi su nas uputili na sajt ministarstva na kojem se mogu naći informacije o ministarkinim posetama ovim ustanovama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track