02:45

GLAVNI GRADSKI ARHITEKTA MARKO STOJČIĆ: Stanari Vidovdanske useliće se u nove stanove za godinu i po dana

puls srbije

GLAVNI GRADSKI ARHITEKTA MARKO STOJČIĆ: Stanari Vidovdanske useliće se u nove stanove za godinu i po dana

Društvo -

Scene rušenja zgrade u Vidovdanskoj ulici otvorile su mnoga pitanja. Na neka od njih potražićemo odgovore u razgovoru sa našim gostom Markom Stojčićem glavnim gradskim urbanistom

"Sada je to dosta složen postupak, nije lako utvrditi ko je tačno kriv. Krećemo od projekta, pa izvođđača radova, pa u svemu tome je i investitor, korak po korak u istrazi će se utvrditi ko je kriv i po zakonu sledi postupak. Zakon je predvideo odgovornost svakog učesnika u izgradnji i ko je zašta odgovoran", objasnio je glavni gradski arhitekta.

"Zgrada u Vidovdanskoj na Vračaru će ipak morati da bude srušena, njen suštinski deo je propao, stepenište koje nosi zgradu. Ona će u potpunosti biti srušena, jer nije moguće renovirati je. Dobra stvar je da nema opasnosti za okolne zgrade", izjavio je Marko Stojčić.

Grad će raspisatikonkurs za izgradnju nove zgrade za stanare iz Vidovdanske ulice.

"Mi smo puno razgovarali i nemamo prava da gledamo i čekamo šta će se deseiti. Ovi ljudi nisu ničim zaslužili ovo što im se dogodilo i oni su upozoravali investitora da se nešto čudno dešava. Nadzor je trebalo sve da proverava, a grad je osetio odgovornost da pomogne jer mora da brine o svojim građanima. Mi ćemo to najkvalitetnije sprovesti. Vrlo brzo će krenuti rušenje, već se spremamo za pokretanje postupka za projektovanje i izgradnju. Projekat će biti kvalitetan i građani će najdalje za godinu i po dana moći da se usele u svoje stanove", najavio je glavni gradski arhitekta.

Po njegovim rečima razmatra se mogućnost da neko drugi, umesto njih, uđe i izvuče privatne stvari. Treba uraditi procene da li je bezbedno i onda će u dogovoru sa vlasnicima stana biti uzeto ono što je njima najdragocenije", naglasio je Stojčić.

Beograd ima posebnu geologiju, ima kamena, peska, podzemnih voda. ApelujUem, da projektanti vrlo ozbiljno pristupe izgradnji svakog objekta.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track