Najnovije vesti

POČELO JE! KOMISIJA BIRA PAROVE KOJI ĆE OD DRŽAVE DOBITI KUĆU NA SELU: Evo ko se sve prijavio, ima i profesora i IT stručnjaka
Foto: Vladimir Šporčić, Ilustracija

Ministar Krkobabić: počinje razmatranje zahteva

POČELO JE! KOMISIJA BIRA PAROVE KOJI ĆE OD DRŽAVE DOBITI KUĆU NA SELU: Evo ko se sve prijavio, ima i profesora i IT stručnjaka

Društvo

BEOGRAD - Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić najavio je da će komisija sutra ili u petak početi da razmatra zahteve pristigle na konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom na teritoriji Srbije.

Ministarstvo za brigu o selu raspisalo je 28. juna javni konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu seoskih kuća mladim bračnim parovima, a država će za otkup kuća davati do 1,2 miliona dinara.

Krkobabić je za TV Pink kazao da je stigao veliki broj zahteva za kupovinu seoskih kuća, a da su uslovi konkursa - da par nije stariji od 45 godina, da nema imovinu na svoje ime, i da je prijavljen u Srbiji.

On je pozvao sve koji ispunjavaju te uslove i koji žele da žive u selu da se prijave. Među onima koji su se prijavili na konkurs je prema rečima ministra mnogo mladih parova sa decom.

"Prijavili su se profesori, recimo iz Banata, koji nemaju svoju kuću ili stan, kao i mladi koji se bave IT profesijom i poljoprivrednici koji žive u zajedničkim domaćinstvima", rekao je Krkobabić.

selo, srpsko selo
foto: Kurir/T.I.

Podsetio je da je Vlada Srbije usvojila uredbu o utvrdjivanju programa dodele bespovratnih sredstava za kupovinu mini buseva za potrebe besplatnog prevoza seoskog stanovništva, kao i uredbu o utvrdjivanju programa dodele bespovratnih sredstava za organizovanje manifestacije "Miholjski susreti sela".

Naveo je da će te susrete organizovati lokalne samouprave, a da će Ministarstvo za brigu o selu finansijski pomoći njihovo održavanje, te da će konkurs uskoro biti raspisan.

srpsko selo, livada, valjevski kraj, Valjevo, Pašnjaci
foto: S.S.

Govoreći o nabavci mini buseva on je pojasnio da će lokalne samouprave uskoro moći da konkurišu, a da će se tim busevima organizovati prevoz ljudi iz jednog sela u drugo, kao i iz sela u opštinsko mesto.

"Prevoz je sada veliki problem jer se naplaćuje, ali će ovaj prevoz biti besplatan. Lokalna samouprava će konkurisati, dobiti mini bus sa 21 sedištem, obezbediće vozača, gorivo, registraciju, a vozilo dajemo mi, što nije jeftino - do sedam miliona dinara", rekao je Krkobabić.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja