ČUDOTVORNI SRPSKI MANASTIR SLAVI SVOJE SVETITELJE Danas su prebodobni Zosim i Jakov Tumanski! Veruje se da njihove mošti isceljuju
Foto: Youtube Printscreen

najposećeniji srpski manastir

ČUDOTVORNI SRPSKI MANASTIR SLAVI SVOJE SVETITELJE Danas su prebodobni Zosim i Jakov Tumanski! Veruje se da njihove mošti isceljuju

Društvo -

Mošti prepodobnog Zosima nalaze se u crkvi manastira Tuman i otkrivene su 8. avgusta 1936. godine

BEOGRAD - SPC i pravoslavni vernici danas slave prepodobnog Zosima Tumanskog.

Zosim Tumanski, koji je bio veliki molitvenik i duhovnik, bio je i jedan od monaha sinaita iz druge polovine XIV veka koji su u Srbiju došli za vreme Kneza Lazara.

Prema drevnom predanju ovaj Sinait je živeo sam u kamenoj pećini kod današnjeg manastira Tuman. Podizanje ovog manastira, posvećenog Svetom arhistratigu Mihailu, vezano je za ime Miloša Obilića, koji je u vreme kneza Lazara upravljao Braničevskom oblašću.

Kako je manastir dobio ime

Po predanju, Miloš je prilikom lova nehotice ustrelio pustinjaka Zosima. Tako teško ranjenog Miloš ga je poneo u svoj dvor u mestu Dvorište da mu se ukaže pomoć. Starac Zosim, osećajući svoj kraj reče Milošu: „Tu mani i ostavi me da tu umrem." Na mesto gde starac izdahnu Miloš ga sahrani i nad grobom podiže crkvu, odnosno manastir koji se i danas zove Tuman.

Manastir Tumane
foto: Youtube Printscreen

Mošti prepodobnog Zosima nalaze se u crkvi manastira Tuman i otkrivene su 8. avgusta 1936. godine.

Manastir Tumane, devet kilometara udaljen od Golupca, rušen je u Prvom i Drugom ustanku, ali obnavljan rukom verujućih. Ipak, 1910. godine do temelja je srušen zlom voljom predsednika sreza. On je minirao Tumane na praznik Cveti usled čega su se svodovi porušili na vernike. Ipak, pod zaštitom čudotvornog i tragično stradalog sveca, niko nije povređen.

Tako danas narod sa mnogih strana pritiče, moleći od svetitelja leka svojim bolestima i izbavljenje od nevolja. U redovima za molitvu ima svakojakih koji, primivši utehu i blagoslov svetitelja i iz Tumana, odlaze kao novi ljudi. U manastirskom letopisu zapisani su mnogi slučajevi čudesnih isceljenja - od karcinoma, leukemije, nečistih sila, bezdetnosti... Svetitelj se do danas, javlja onima koji ga usrdno mole, darujući mir, blagoslov i utehu.

Kurir.rs/Wikipedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track