00:38

PSIHOLOG CRNJIN O UTICAJU TEHNOLOGIJE NA DECU: Briga roditelja za bezbednost može da bude i kontraproduktivna

KURIR TELEVIZIJA

OPASNOST TEHNOLOGIJE: Psiholog Crnjin UPOZORAVA na greške koje čine RODITELJI

Društvo -

Nove tehnologije omogućile su roditeljima ono što je za ranije generacije bilo nezamislivo. Putem mobilnih telefona i smart satova roditelj u svakom trenutku može da bude u kontaktu sa svojim detetom. Roditelj može da vidi lokaciju deteta, da primi poziv, SOS poziv ili da pozove dete. O psihološkom uticaju ovoga na dete, za Kurir televiziju govorio je psiholog Zoran Crnjin.

"Kada govorimo o uticaju na dete, važno je da razumemo kontekst u kojem se takva vrsta ponašanja javlja. U nekim situacijama je vrlo opravdana upotreba te tehnologije, ukoliko je dete bolesno i ima potrebu da kontaktira roditelja više puta u toku dana i sutuacijama gde je indukovano da roditelj zna gde se dete nalazi. To je tanka linija između brige za bezbednost i preterivanja, i ugrožavanje privatnosti deteta, naveo je psiholog Crnjin.

00:38

PSIHOLOG CRNJIN O UTICAJU TEHNOLOGIJE NA DECU: Briga roditelja za bezbednost može da bude i kontraproduktivna

On je napomenuo da je preterana izloženost "ekranima" štetna po zdravlje dece.

Kako svesti upotrebu na minimum?

"Nekada briga roditelja može da bude kontraproduktivna. Taj smart satić je nabavljen da bi se stekao osećaj sigurnosti,ali može biti ugrožavajući. Upotreba mobilnih tehnologija ne može da zameni ljudski kontakt i razgovor roditelja sa detetom. Nisam protiv upotrebe satića, iako sam svestan svih posledica koje smart satići mogu imati po dete ukoliko se tehnika koristi na neprimeren način", objasnio je psiholog.

01:37

PSIHOLOG CRNJIN O SVE ČEŠĆEM PROBLEMU SA KOJIMA SE RODITELJI SUSREĆU: Kako svesti upotrebu mobilnih tehnologija na minimum?

Kurir.rs

OVDE MOŽETE UŽIVO PRATITI KURIR TELEVIZIJU.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track