01:38

ARSEN, AMONIJAK, FEKALIJE: Vojvođani godinama imaju hemijski opasnu vodu, od 43 vodovoda neispravan čak 31

KURIR TELEVIZIJA

ARSEN, AMONIJAK, FEKALIJE: Vojvođani godinama imaju hemijski opasnu vodu, od 43 vodovoda neispravan čak 31

Društvo -

Najlošiju vodu piju građani Vojvodine gde je od kontrolisana 43 javna vodovoda ispravno svega 12 ili 27,9 odsto. Potpuno neispravna voda za piće je u Temerinu, u kikindskoj vodi je povećana koncentracija amonijaka, organskih jedinjenja, a ima i metala, Zrenjaninci godinama piju neispravnu vodu zbog prekomerne količine arsena.

Svetska zdravstvena organizacija smanjila je 1993. dozvoljeni nivo arsena sa 0,05 na 0,01 miligram u litru, pa ono što je u Temerinu i Zrenjaninu ranije bilo ispravno, od 2003. je zabranjeno. Uzrok zagađenja je i čovek, usevi se prskaju hemijskim sredstvima, a u zemlju otiču i fekalne vode.

Voda
foto: Kurir TV

Dušan Dragović sa porodicom živi u Temerinu od 1994. i od tada po preporuci komšija pije vodu iz arterske česme koju meštani smatraju lekovitom. Kaže da zna da je voda iz gradskog vodovoda neispravna za piće te je koristi samo kao tehničku.

"Ova voda je sumporna, u odnosu na temerinsku vodu je dobra", kaže on. Kikinđani nemaju tu sreću, pa su primorani da kupuju vodu, baš kao i Zrenjaninci.

Nataša Dragić
foto: Kurir TV

Dr Nataša Dragić, specijalista higijene u Institutu za javno zdravlje Vojvodine kaže da je za taj reon karakteristično da postoji prisustvo hemijskih opasnosti koje su prva kancerogena grupa.

Sa druge strane, najčistiju u regionu Šumadije i Zapadne Srbije, tako kažu podaci Batuta.

(Kurir.rs)

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

16:58

RADIM OVO!! NA OVOM IMANJU VODA KREĆE NA USTA! Jaja nisu depresivna, meso je domaće, a magarac je strogo zaštićen!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track