01:37

PSIHOLOŠKI PROFIL PROGONITELJA: Evo kako da prepoznate IZOPAČENO PONAŠANJE

poremećaj ličnosti

PSIHOLOG UPOZORAVA! Evo kako možete da prepoznate progonitelja u svom okruženju POGREŠNO TUMAČE NAŠU LJUBAZNOST

Društvo -

Kakav je psihološki profil ljudi koji proganjaju druge osobe, mahom žene, za Kurir televiziju je odgonetnuo psiholog Nebojša Savić.

On kaže da je takvo ponašanje uglavnom bazirano na ljubomori.

"Ljubomora je osećanje bazirano na strahu. Osoba koja je ljubomorna uvek ima plan, strah, misao da će izgubiti voljenu osobu. Iz tog straha preuzima mere posesivne ljubavi", navodi naš sagovornik.

Psiholog Savić dodaje da je ljubomora dobro došla u malim dozama jer nema ljubavi bez ljubomore.

"Ali kada osoba pokušava da kontroliše drugu soba, da joj provera mobilni telefon i naloge na društvenim mrežama, zabranjuje kontakte sa ljudima, ograničava čak i kretanje zaključavanjem u kući, to je ugrožavanje ličnih sloboda i takvo ponašanje ne sme nikako da se toleriše", poručio je on.

Kada je u pitanju proganjanje od strane osobe sa kojima ne postoji emotivni odnos, on kaže da tada govorimo o profilu ličnosti koja želi da poseduje neku osobu.

"To je duboka potreba osobe da bude voljena, te poremećaj u realnom shvatanju odnosa gde pogrešno čitamo signale, neku ljubaznost čitamo kao ljubav. To su uglavnom nesrećne, usamljene osobe koje u mladosti nisu primale dovoljnu količinu ljubavi i verovatno nisu u stanju da grade zdrave emotivne odnose sa osobama suprotnog pola", navodi psiholog Nebojša Savić.

(Kurir.rs)

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

01:27

ŽRTVA NASILJA I PROGANJANJA: Pobegla sam sa bebom od godinu dana, već DESET GODINA se ništa ne rešava

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track