02:15

KO TREBA DA SE PLAŠI PROVERE PORESKE UPRAVE? Maske padaju! Ovo su profesije koje će posebno biti pretresane!

dolijali

KO TREBA DA SE PLAŠI PROVERE PORESKE UPRAVE? Maske padaju! Ovo su profesije koje će posebno biti pretresane!

Društvo -

Poreska uprava krenula je u ozbiljnu akciju razotkrivanja građana koji su imovinu stekli na nelegalan način i uveliko češlja imovinske karte i podatke vlasnika luksuznih nekretnina, najskupljih automobila, kao i onih koji su putovali na egzotične destinacije trošeći za putne aranžmane više od 5.000 evra.

Poreski inspektori će od banaka tražiti podatke o korisnicima stambenih kredita, a kako se nezvanično saznaje posebna pažnja će se obratiti na biznismene, estradne ličnosti, advokate, pa i lekare u privatnoj praksi za koje se sumnja da ostvaruju velike prihode, a ne prijavljuju ih.

O ovoj temi u "Pulsu Srbije" na Kurir televiziji govorili su Biljana Trifunović, poslovni konsultant i Nebojša Perović, advokat.

poreska uprava, Nebojša Perović, Biljana Trifunović
foto: Kurir televizija

- To se malo digla dževa oko toga da će se proveravati putovanja, a pri tom vi imate na hiljade automobila koji koštaju preko mnogo više od tih 5.000 evra, mislim da je to nešto što ne bi nikako trebalo pričati o tome. Ako imate luksuzne vile i još štošta, onda ne bi trebalo pričati o tome da ima ljudi koji pođu na ta luksuzna putovanja, a da nisu baš nekog preterano dobrog imovinskog stanja, već žele sebi da priušte tako nešto, pa štede i godinama za njih - kaže advokat Nebojša Perović.

On je naglasio i da neće svakoga proveravati, već ako se za tri godine uzastopno uoči razlika u prihodima i imovnom stanju koje je veće od 150.000 evra.

- Postoje prihodi i stečeni prihodi i oni se odnose na sve što je građanin prijavio kao da je stekao kao prihod. Treba i nasledstva prijavljivati. Savet je građanima da prijave i ako su u nasledstvo dobili neko zlato ili novac, da kažu da je to nasledstvo, jer jedinica koja bude proveravala imovinu proveravaće i pokretne i nepokretne stvari. Proveravaće i nameštaje i slike - naglašava Biljana i dodaje:

- Sve se proverava. Poreska uprava ima pravo na sve. Mogu da broje escajg, da gledaju da li je svilena ili obična posteljina - kaže Biljana Trifunović, poslovni konsultant.

poreska uprava, Nebojša Perović, Biljana Trifunović
foto: Kurir televizija

- To ništa nije novo. Još od 90-ih se najavljuje ta promena - naglasila je Trifunović.

- Velika većina advokata neće biti ni pos lupom, poslednjih godina mladi advokati nikako ne zarađuju onoliko koliko se misli da zarađuju. Ima advokata, a broj je jako mali koji dobro zarađuju. Treba razlikovati estradne umetnike od advokata, ne možemo u isti koš da ih stavljamo. Svi mi znamo da oni privređuju novac iz Evrope. Svi znamo da opštine plaćaju ogromne sume da neki estradni umetnici pevaju. A pevanje po klubovima se ne oporezuje. Mi se bavimo intelekutalnim radom, a ne zabavom - jasan je advokat Perović.

poreska uprava, Nebojša Perović, Biljana Trifunović
foto: Kurir televizija

- Svi oni koji nemaju dokaz o poreklu imovine treba da se plaše. Prirodna je stvar, to je svuda u svetu uređeno- rekla je poslovna savetnica.

- Ja mislim da oni koji bi trebalo da se plaše, već se plaše. I već regulišu ono što bi trebalo da regulišu - kaže advokat Nebojša Perović.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

04:13

PORESKA UPRAVA ČEŠLJA DRUŠTVENE MREŽE! Slike sa putovanja MOGU SKUPO DA VAS KOŠTAJU!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track