SEPSA, ŠOK, STERILITET! Abortus ostavlja užasne posledice: Postavlja se pitanje KAKO SPREČITI PREKID TRUDNOĆE
Foto: Shutterstock

prevencija

SEPSA, ŠOK, STERILITET! Abortus ostavlja užasne posledice: Postavlja se pitanje KAKO SPREČITI PREKID TRUDNOĆE

Društvo -

Ginekolog doktor Vanja Milošević i Radojko Ljubičić iz Saveza za život, Iniciativa za zabranu abortusa, istakli su da je poražavajuća činjenica da se u zemlji gde ima 70.000 više umrlih u odnosu na rođene ima preko 200.000 abortusa godišnje.

- Najčešće žene koje su tek zakoračile u reproduktivni period se odlučuju za čin abortusa, a u poslednje vreme imamo i trend osoba koje su već rađale. Čini mi se da je ovo pitanje veoma polarizovano, pa se dovodi u pitanje sada da pričamo da li smo za ili proziv abortusa. Mislim da niko normalan nije za nešto što se zove nasilna hirurška intervencija. Broj je izuzetno veliki, a posebno je teško što govorimo o mladim ženama. Sa druge strane, mi samo govorimo o fizičkim posledicama, a niko ne govori o psihičkim. Što je govorio jedan moj profesor, ženi možete izvući dete iz stomaka, ali iz glave nikako. Nisam sreo ženu koja se nije pokajala zato što se odlučila na taj čin - kaže dr Vanja Milošević.

Vanja Milošević, Radojko Ljubičić
foto: Kurir televizija

Radojko Ljubičić iz Saveza za život, Iniciativa za zabranu abortusa naveo je da je fenomen abortusa veoma dubok i komplikovan.

- Inicijativa je pokrenuta u Grčkoj. Osnovni motiv je bio da se zaštiti ljudski život. Ljudski život kreće sa začećem, a abortus počinje sa emancipacijom žena. To je kao bila jedna usluga ženama. Pošto su one tražile svoja prava, dato im je pravo na abortus. Ali to ima strašne posledice prvo po ženu koja je izvršila, a drugo mnogo više žena ima koje su umrle od posledice abortusa - naveo je Ljubičić.

Vanja Milošević, Radojko Ljubičić
foto: Kurir televizija

Dr Vanja Milošević istakao je da se u javnosti najčešće polemiše o posledicama, a niko ne govori o uzrocima.

- Uzrok je u toj nekoj prevenciji, a sa mladim ljudima retko ko priča na adekvatan način. Mladi ne razmišljaju o posledicama i svojim postupcima, a kao posledicu dobijete tu neželjenu trudnoću. Abortus uvek nosi rizik sa sobom. To je jedina intervencija u kojoj vi nešto što je vitalno i zdravo otklanjate iz nekog razloga. Ono što je najgore plašim se da politizovanjem ovakvih stvari mi dovodimo u zabunu mlade ljude, a već smo na izvestan način napravili takvu situaciju da je abortus postao nešto normalno - istakao je doktor Milošević.

Ljubičić je naveo da postoji jasan stav SPC da život počinje prilikom samog začeća, a sama inicijativa zabrane abortusa pogrešno je shvaćena.

Vanja Milošević, Radojko Ljubičić
foto: Kurir televizija

- Ona se ne odnosi na to kada je žena bolesna, ako je trudnoća nastala posledica silovanja, ili u tako nekim specifičnim situacijama. Dakle, ne govori se o potpunoj zabrani trudnoće. I same žene su učesnice ove inicijative, tu e mnogo onih koje su uradile taj čin, pa se nakon toga pokajale. Ovome mora da se postupi mnogo ozbiljnije. Mi imamo jednu katastrofalnu demofrafsku situaciju u Srbiji, nama je svaka trudnoća i svaka beba dragocena. Kod nas se ne poštuje nijedan propis kada je abortus u pitanju, a mi imamo oko 200.000 uništenih embriona na godišnjem nivou, i to je 20 puta više od onoga što je prijavljeno - kaže Radojko Ljubićić.

Sepsa, šok, sterilitet, samo su neke od užasnih posledica abortusa.

Vanja Milošević, Radojko Ljubičić
foto: Kurir televizija

- Ovde bi morali svi oko istog cilja da se skupimo, a to je prevencija, pravilna edukacija i stimulacija. U svim zemljama u okruženju imate pomake. Nemojte da očekujete da ćemo brzo doći do rešenja, ali važno je da bude nekog pomaka - naveo je dr Milošević.

Kurir.rs

Bonus video:

02:04

TEODORA SE SUSRELA SA SEKUNDARNIM STERILITETOM: Evo šta to znači i kako da besplatno dobijete vantelesnu od Grada Beograda

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track