POVEĆAN RIZIK OD LOMOVA I PADOVA: Doktorka savetuje kako u VREME LEDA I SNEGA U SRBIJI da se sačuvate
Foto: Marina Lopičić

SAVETI

POVEĆAN RIZIK OD LOMOVA I PADOVA: Doktorka savetuje kako u VREME LEDA I SNEGA U SRBIJI da se sačuvate

Društvo -

Iako je prvi sneg mnoge obradovao, a nedelja bila idiličan dan, ukoliko niste morali da se krećete bilo gde, osim do obližnjeg brdašceta na sankanje, mnogima je izazvao velike probleme, otežano kretanje u saobraćaju, smetove, čak i nestanak struje.

U prvim danima, kada zima, iako kalendarski nije stigla, pokaže zube, veliki broj naših sugrađana doživi neprijatne padove koji mogu imati i ozbiljnije posledice. Problemi se nastavljaju i ovih dana, kada se usled nešto viših temperatura sneg topi, rasipa i bljuzgavica nam dodatno otežava kretanje.

Iako je zima idealna kada nemate obaveze van kuće, činjenica je da većina ljudi svakodnevno mora da se kreće, odlazi na posao, u školu, itd. Vremenske prilike veoma utiču na naše svakodnvene aktivnosti i obrasce ponašanja. Dolaskom snežnih padavina, hladnog vremena i vetra potrebno je i sami da se prilagodimo novonastaloj situaciji.

- Izbor odgovarajuće odeće i obuće spada u jednu od najvažnijih mera bezbednosti - kaže dr Smiljana Mandić, odgovarajući na pitanje o tome šta je prva mera očuvanja zdravlja tokom snežnih padavina.

Ona dodaje da je glavu potrebno zaštititi kapom, šeširom, kapuljačom i da je poželjno da budu napravljeni od nepromočivih materijala,m piše Telegraf.

- Takođe, ako su napolju padavine, a ne možete da ostanete kod kuće, slojevito oblačenje je veoma poželjno. Dakle, jakne koje su po tipu nepromočivih vetrovki, a ispod kojih možete obući vuneni džemper, ili, po potrebi, još više slojeva odeće - savetuje doktorka.

Kako ističe, rukavice su takođe važne, one od nepromočivih materijala, ali je važno da ne budu uske, jer uska odeća i obuća remete normalnu cirkulaciju, koja je već oslabljena usled hladnog vremena.

- Ne preporučuje se nošenje pantalona od pamuka, jer, iako prijatan materijal, on nije delotvoran u zadržavanju toplote. Kada je reč o obući, obratite pažnju na deklaraciju, umesto ravnih đonova birajte one grublje - prilagođene zimskim prilikama - ističe Mandić.

Osetljive grupe treba da izbegavaju boravak napolju u ranim jutarnjim časovima. Doktorka napominje da se starijim osobama, kardiovaskularnim bolesnicima i ostalim osetljivim grupama savetuje da izbegavaju boravak napolju u ranim jutarnjim časovima, s obzirom na nešto niže temperature u tom periodu.

- Zbog poledica i leda savetuje se hodanje po očišćenim i obezbeđenim trotoarima. Prilikom hodanja, ruke nikako ne držite u džepovima, krećite se polako i oprezno, blago nagnutim telom napred - kaže dr Mandić.

Ona kaže da je i koža osetljiva u zimskim mesecima i da je potrebna adekvatna nega i hidratacija.

- Takođe, izbalansirana ishrana, zdrav san i šetnja, ali kada to vremenski uslovi dozvoljavaju, se podrazumevaju - zaključuje doktorka Mandić.

Neki opšti saveti za stariju populaciju su da se oslone na one mlađe, a mlađi bi u ovim danima posebno trebalo da se nađu bakama i dekama, bilo da su komšije, prijatelji ili rođaci. Ukoliko nemaju pomoć mlađih osoba, stariji bi trebalo da se oslone na firme koje vrše dostavu i da izlazak napolje maksimalno izbegnu.

Osim toga, izbegavanje previše stvari je poželjno i važi za sve populacije, koncentrisano hodanje, izbegavanje prečica, prolaza između zgrada i lagano hodanje, kao i balansirani tzv. pingvinski hod je nešto što nas može spasiti povreda kada su nepogode.

Kurir.rs/Telegraf

bonus video:

01:30

UPOZORENJE ORTOPEDA: Ovako treba da hodate po ledu da se ne biste polomili

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track