07:24

SPREMITE SLAVNI SRPSKI HLEB! Jedan vojnik ga nosio 6 godina i ostao nepovređen, Pirot KRIJE TAJNU

Srpska tajna

SRBIJO, OVO SU JELI NAŠI DEDOVI! Spremite slavni srpski hleb: Jedan vojnik ga nosio 6 godina i ostao nepovređen, Pirot KRIJE TAJNU

Društvo -

Tain, hleb srpskih vojnika iz Prvog svetskog rata, ima jako zanimljivu istoriju koja se graniči sa legendom. Ne znamo da li ovaj hleb ima magična svojstva, ali jedan vojnik ga je nosio punih šest godina i nepovređen izašao iz svih bitaka u kojima je učestvovao, iako su krvavi ratovi tog doba odneli nebrojene živote.

hleb
foto: Kurir Televizija

- Tain znači sledovanje. Ovaj hleb davao je energiju našin vojnicima, zato je mogao da izdrži i bez bilo koje druge hrane. U muzeju u Pirotu se još uvek jedan hleb izrata 1912. godine i to su naši vojnici nosili kao amajliju koja ih je čuvala, kaže Biljana Jakovljević za televiziju Kurir.

PRIPREMA

Hleb se priprema 24 sata. Ako smo počeli s pripremom u 9 ujutro, u 9 uveče ćemo hleb premesiti, a u 9 ujutro sledećeg dana ćemo ga završiti. Osim dugog stajanja, nema velikog posla oko hleba. Izmeriti i prosejati obe vrste brašna. Kod ražanog brašna na kraju kašikom pogurati mekinje kroz rešetku. Bilo bi bolje da brašno bude integralno. U činiju s brašnom dodati so i kvasac, pa promešati. Dodati vodu i kašikom umutiti testo. Na početku će biti žitko, a kasnije tokom mešanja sve gušće.

hleb
foto: Kurir Televizija

Vlažnim rukama formirati loptu, staviti je u čistu činiju i pokriti plastičnom folijom. Ostaviti da stoji 12 sati, a zatim u činiji rukom premesiti testo, vratiti plastičnu foliju i ostaviti sledećih 12 sati da stoji. Nakon tog vremena pojaviće se mehurići vazduha na površini testa. Hleb neće mnogo narastati s obzirom da ima tek mrvicu kvasca. Ulazimo u poslednju fazu pripreme. Testo prebaciti na pobrašnjenu radnu površinu, pa ga oblikovati u okruglu veknu pomoću pšeničnog brašna. Pobrašniti kalup za pečenje, pa na sredinu staviti loptu od testa, malo je pobrašniti odozgo, pokriti i ostaviti da miruje sledeća 2 sata.

hleb
foto: Kurir Televizija

Zagrejati rernu na 220°C. Kalup pokriti alu-folijom i staviti ga u vruću rernu. Peći hleb ispod folije 30 minuta, zatim skloniti foliju i peći još 15-20 minuta na 200°C. Na kraju bi trebalo da hleb ima tamnu koricu, pa se ravnati tim podatkom kad je vreme pečenja u pitanju. Hleb umotati u čistu kuhinjsku krpu i ostaviti sat vremena da se hladi. Ako se pritom čuje pucketanje korice, tain je ispao kako treba. Izmeren hleb posle pečenja ima težinu od 600 grama.

Uživajte i uz zdravu hranu učite o srpskoj istoriji. Prijatno!

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track