MIRJANA NEŠIĆ NAJBOLJA BIBLIOTEKARKA SRBIJE: Znanje nesebično deli s kolegama i studentima, neiscrpnom energijom inspiriše svakog
Foto: EPA/Peter Komka

konferencija u kragujevcu

MIRJANA NEŠIĆ NAJBOLJA BIBLIOTEKARKA SRBIJE: Znanje nesebično deli s kolegama i studentima, neiscrpnom energijom inspiriše svakog

Društvo -

KRAGUJEVAC - Diplomirana bibliotekarka savetnica Mirjana Nešić, iz Biblioteke Beogradske politehnike, dobitnica je ovogodišnje nagrade "Najbolji bibliotekar Srbije", koju dodeljuje Bibliotekarsko društvo Srbije (BDS).

U Kragujevcu je u toku trodnevna Konferencija BDS pod nazivom "Nove prilike i perspektive", na kojoj učestvuje 250 stručnjaka iz bibliotečko-informacione delatnosti iz Srbije, Slovenije, Hrvatske i Severne Makedonije.

Kako je preneo Glas Šumadije, u konkurenciji za najprestižniju nagradu u oblasti bibliotekarstva ove godine bile su tri bibliotekarke.

Ono što je, po oceni žirija izdvojilo ovogodišnju laureatkinju su njen dugogodišnji posvećeni rad i aktivnost u više domaćih i medjunarodnih strukovnih udruženja i stručnih tela, kojim doprinosi razvoju i ravnopravnom pozicioniranju srpskog bibliotekarstva u evropskim i svetskim okvirima.

Ona je jedan od onih bibliotečkih stručnjaka koji se izdvaja i kao lider u svom domenu i timski igrač, koja svoje znanje nesebično deli sa kolegama i studentima, a svojom neiscrpnom energijom inspiriše svakog ko sa njom saradjuje, navodi se u obrazloženju žirija.

Povodom 14. decembra, Dana bibliotekara Srbije, dodeljene su i nagrade "Zapis", za dugogodišnji rad i izuzetne rezultate i "Stojan Novaković" za objavljeno originalno autorsko delo na srpskom jeziku iz oblasti bibliotečke-informacione delatosti.

"Zapis" je pripao bibliotekarki Narodne biblioteke Srbije Ivani Nikolić, a "Stojan Novaković" bibliotekarkama Sanji Stepanović Todorović i Marini Ninić iz Biblioteke Srpske akademije nauka za knjigu "Biblioteka SANU: 1841-2021".

Nagrade laureatkinjama uručio je predsednik BDS Bogdan Trifunović.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track