NAJNOVIJI KORONA PRESEK: Skok broja novozaraženih, ali manje preminulih
Foto: Shutterstock, Covid19.rs

DANAŠNJI KOVID BILANS

NAJNOVIJI KORONA PRESEK: Skok broja novozaraženih, ali manje preminulih

Društvo -

BEOGRAD - U prethodna 24 sata na korona virus testirano je 16.166 građana od kojih je 1.804 novozaražena.

Preminulo je 20 pacijenata, a na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalazi se 89 obolelih. Hospitalizovanih je 2.071.

korona, korona presek
foto: Printscreen/covid19.rs

Podsećanja radi, juče je bilo 1.676 novozaraženih, a 24 preminulih.

Dr Kon: U januaru očekujem 5.000 zaraženih dnevno

Epidemiolog Predrag Kon rekao je da medicinski deo Kriznog štaba za borbu protiv korone već osam meseci govori da je neophodno da kovid propusnice važe 24 sata, ali da oni mogu samo da preporuče mere.

Dr Kon je, govoreći o omikron soju, naveo da je u poslednja tri dana već došlo do porasta broja zaraženih kovidom u Srbiji i da se to "ne može zaustaviti, osim ako se ne preduzmu ozbiljne mere".

Predrag Kon
foto: Kurir televizija

"Veći porast broja zaraženih imaćemo posle novogodišnjih i božićnih praznika, a naročito u drugoj polovini januara. Mnogi se neće javljati lekarima u ovom periodu jer uglavnom to izbegavaju da čine u vreme praznika", rekao je Kon.

Prema njegovim rečima, "u ovoj situaciji, kada imamo okidače kao što je Nova godina, ali i činjenicu da virus prolazi kroz vakcinisanu populaciju, nije nerealno očekivati da će brojke koje su sada četvorocifrene samo postati za više hiljada veće".

"Zato nije nemoguće da beležimo i po 5.000 zaraženih dnevno. Čak mislim da je to realna mogućnost i da će tako biti do kraja januara", rekao je Kon, navodeći da je ovo početak šestog talasa ili pik petog.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track