27:35

Ovo su glavni simptomi omikron soja! Doktori objasnili sve u vezi sa korona virusom

korona

OVAKO ĆE IZGLEDATI LEČENJE OD OMIKRONA! Stručnjaci navode da je klinička slika mahom blaža, ali upozoravaju na VELIKI PROBLEM

Društvo -

Korona stampedo u Srbiji već je počeo!

Na korona virus prema poslednjem izveštaju testirano je 25.516 građana od kojih je 7.488 novozaraženih. Brojke već treći dan naglo rastu.

- Ova krivulja zabrinjava. To mu dođe kao neko vertikalno poletanje. U prethodnih nekoliko dana imamo rekorde. Slična situacija je u celoj Evropi i Severnoj Americi - kaže profesor informacionih tehnologija Petar Kočović koji matematški prati kretanje pandemije.

doktori
foto: Kurir Televizija

Kočović dodaje da je veliki skok korona virusom zabeležen u čitavoj Evropi i Severnoj Americi.

- Jedina smo zemlja koja je imala neku proslavu, međurim, ostali nisu imali, a imaju novi skok broja novozaraženih. Francuzi, Holanđani, Italija, Englezi i drugi su imali, na primer, demonstracije - kaže stručnjak.

0650556887, SAD, korona, testiranje na koronu
foto: Zuma / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Kočović je ukazao i na jednu vest koja je skoro pa promakla srpskim medijima.

- Pojavila se oko 15. decembra u više britanskih medija vest da se omikron pojavio u Africi, a u Bocvani drugi virus "ni". I jedan, i drugi napadaju potencijalne HIV pozitivne osobe i hemofiličare. Ovo je promaklo srpskim medijima - rekao je Kočović.

Radiolog Gradimir Dragutinović je ukazao na nizak letalitet novog omikron soja.

- Ovo je normalan ciklus razvoja ovog virusa. Mere koje je preuzela Evropa, pa i mi, teško da mogu da daju rezultat s obzirom na to da postoji nemali broj nevakcinisanih ljudi. Omikron soj nema tako veliki letalitet. U Nemačkoj je samo jedan pacijent stariji od 65 godina preminuo - rekao je prof. dr Gradimir Dragutinović.

doktori
foto: Kurir Televizija

Objasnio je i koji su simptomi omikron soja.

- Simptomi ovoga soja su značajno blaži. Radi se o curenju iz nosa, a ređe i gubitka čula mirisa i ukusa. Ono što ceo svet iritira jeste da ljudi koji imaju ovaj omikron soj nisu za posao. Ne mogu da rade. Nekoliko hiljada letova je na primer otkazano. Dakle, ne mogu da se rade sofisticirani poslovi. Vodi se ozbiljna bitka za ekonomiju - zaključio je Dragutinović.

09:41

DR DARKO NOŽIĆ I DR ALEKSANDAR STOJANOVIĆ: 3 simptoma omikron soja

Prof. dr Milorad Jerkan, direktor Doma zdravlja u Nišu, takođe ističe da je klinička slika omikron soja blaža.

- Ohrabrujuće je da je klinička slika kod omikrona mnogo blaža nego što je to bilo kod delta soja. Mislim da ćemo moći u narednom periodu, pod uslovom da se ovakva klinička slika nastavi, da lečimo na primarnom nivou, kućna varijanta - rekao je za Kurir televiziju Jerkan.

doktori
foto: Kurir Televizija

Navodi da je omikron tipičan "noćni virus" i da su simptomi znatno blaži nego kod delta soja i da dosta podsećaju na grip.

- Legnete uveče, znojite se u toku noći, uveče se znojite, ujutru imate strahovite bolove u zglobovima, mišićima, nestabilnost... Neki imaju i nagom za povraćanjem - zaključio je direktor Doma zdravlja u Nišu.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

02:31

KOJE VAKCINE NAS NAJBOLJE ŠTITE OD OMIKRON SOJA KORONE? Doktor Kamenov otkrio kako nova mutacija deluje na kliničku sliku

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track