NAJNOVIJI KORONA PRESEK: Ovo su današnje rekordne brojke, nezabeležene dosad u Srbiji
Foto: Shutterstock, Printscreen/covid19.rs

kovid bilans

NAJNOVIJI KORONA PRESEK: Ovo su današnje rekordne brojke, nezabeležene dosad u Srbiji

Društvo -

SRBIJA - U prethodnih 24 sata na korona virus testirano je 39.740 građana od kojih je 18.006 novozaraženih.

Preminulo je 26 pacijenata, a na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalazi se 109 obolelih.

korona, presek stanja
foto: Printscreen/covid19.rs

Jučerašnje korona brojke u Srbiji

Premijerka Ana Brnabić rekla je danas da prema jutrošnjim podacima od 8 sati izgleda da će današnji broj zaraženih biti katastrofalan, najveći ikada zabeležen u Srbiji od početka pandemije, te da je reč o neslavnom rekordu.

Podsetimo, profesor Petar Kočović juče je najavio da za danas očekuje rekordan broj zaraženih od 16.000 dok dr Milanko Šekler smatra da ih u ukupnoj populaciji ima gotovo duplo više.

Batut objavio nova pravila

Batut je objavio izmene Urеdbе о mеrаmа zа sprеčаvаnjе i suzbiјаnjе zаrаznе bоlеsti COVID-19, po kojoj je karantin za zaražene sedam dana, a za bliske kontakte zaraženih pet, s tim što izuzeti od karantina (koji su vakcinisani ili preležali, ili imaju antitela) moraju da nose zаštitnu mаsкu tipа N95 do 10. dana.

Kovid bilans po gradovima Srbije

Loznica: Gotovo 300 pregleda dnevno

Sve više je posla za zaposlene u Trijažnom centru lozničkog Doma zdravlja ''Dr Milenko Marin'' gde su u ponedeljak pregledana 294 pacijenta sa akutnim respiratornim tegobama. Od toga su se 182 javila prvi put sa simptomima koji mogu ukazivati na kovid infekciju, dok su ostali bili kontrolni pregledi. Jedanaest osoba je iz Trijaže upućeno infektologu gde je ukupno obavljeno 59 pregleda, a za 31 osobu je to bio prvi dolazak lekaru zbog kovida dok je Služba za radiološku dijagnostiku na 32 snimka pluća otkrila pet novih pneumonija. Trenutno se na odeljenjima lozničke Opšte bolnice nalazi 37 kovid pozitivnih pacijenata, četiri više nego juče, a ohrabruje što nema preminulih.

Korona je ozbiljno ’’planula’’ u Mačvanskom okrugu gde je tokom jučerašnjeg dana povrđeno 846 pozitivnih uzoraka na kovid - 19. Pre samo sedamnaest dana bilo je 46 pozitivnih u okrugu, a u sedmici od 20. do 26. decembra minule godine 364 u dva grada i šest opština, gde je sada taj broj više nego udvostručen.

Prema podacima šabačkog Zavoda za javno zdravlje Šabac je imao 333 pozitivna, Loznica rekordnih 209, dok ih u opštinama nije bilo više od 87 koliko je potvrđeno u Bogatiću. Krupanj je imao 48 novozaraženih, Vladimirci 47, Koceljeva 45, Ljubovija 41, a 36 novozaraženih je u malozvorničkoj opštini. Obolelih je više od pet hiljada, trenutno 5.711, za 717 više nego u prethodnom izveštaju Zavoda. Šabac je premašio dve hiljade i ima 2.273 obolela građanina, Loznica ga prati sa 1.696, a od opština ih je najviše u Bogatiću 768. Od kovida boluje 255 žitelja Ljubovije, po 190 ih imaju Koceljeva i Vladimirci, 180 Mali Zvornik, a bolesno je i 159 stanovnika krupanjske opštine. Brojke su iz dana u dan sve lošije i korona se očigledno uopšte ne šali. T.Ilić

Korona virus potvrdjen kod 630 osoba u Nišu

U Nišu je u ponedeljak korona virus potvrđen kod 630 pacijenata što je najveći broj od početka pandemije, pokazuju podaci tamošnjeg Doma zdravlja. Prethodno je najveći dnevni broj novoobolelih zabeležen 12. januara, 411. U kovid ambulantama u Nišu juče je pregledano 2.518 osoba, od kojih je 1.092 bilo na prvom pregledu.

Prema podacima Doma zdravlja, broj pacijenata u kovid ambulantama iz dana u dan je sve veći. Pre dva dana lekarima u kovid ambulantama javilo se 1.759 ljudi, a njih 813 zbog prvog pregleda. Tada je korona virus potvrđen kod 404 pacijenta. Podaci Univerzitetskog kliničkog centra pokazuju i rast broja osoba hospitalizovanih zbog komplikacija izazvanih kovidom. ; Na lečenju je juče bilo 95 pacijenata, a prošle nedelje oko 60.

Rekordan broj zaraženih koronom u Kraljevu, gradonačelnik apelovao na građane da se vakcinišu

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje Kraljevo, u poslednja 24 časa, u zdravstvenim ustanovama sa područja grada, testirano je ukupno 1.260 uzoraka nazofaringealnog brisa na prisustvo novog korona virusa, a prisustvo je potvrđeno kod 553 osobe, što je svojevrstan rekod u gradu na Ibru od početka pandemije.

Od poslednjeg izveštaja, u Opštoj bolnici „Studenica“, sa teritorije grada na Ibru, nažalost, preminula je jedna osoba od posledica bolesti „Covid-19“, a ukupan broj zaraženih od početka pandemije sada iznosi 33.932.

Povodom rekordnog broja zaraženih koronom na dnevnom nivou, gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić, koji je ujedno i komandant gradskog Štaba za vanredne situacije, apelovao je u utorak na građane da se vakcinišu, jer će samo tako uspeti da sačuvaju sebe i svoje porodice od ove pošasti.

- Broj zaraženih u Kraljevu danas je najveći od početka epidemije, ali pored tog podatka koji zabrinjava, treba reći da, na svu sreću, broj zaraženih kovidom koji se nalazi na bolničkom lečenju je neuporedivo manji u odnosu na prethodni period. I pored povećanja broja zaraženih nemamo povećanje broja hospitalizovanih. Apelujem na sve građane Kraljeva da se vakcinišu, jer jedino nas to u ovoj situaciji može spasiti, kazao je dr Terzić.

On je naglasio da je vakcinacija jedini siguran način da oboleli nemaju teške kliničke slike, da kraljevačka bolnica nema veliki priliv pacijenata i da Kraljevo nema veliki broj preminulih od posledica infekcije.

- Nemojte po savete odlaziti kod komšinice, nemojte savete tražiti na društvenim mrežama, nego slušajte lekare, ljude koji su se školovali za to, epidemiologe, ljude koji su proveli godine i decenije učeći i koji imaju iskustva. A oni kažu da je rešenje da se vakcinišemo, i to moramo svi da uradimo. Ja sam se vakcinisao tri puta, a takođe i svi članovi moje porodice, istakao je dr Terzić. J. S.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track