DR AŠANIN: Dvostruko više hospitalizovanih nego pre mesec dana! Ovo je najugroženija grupa
Foto: Printscreen/RTS

DR AŠANIN: Dvostruko više hospitalizovanih nego pre mesec dana! Ovo je najugroženija grupa

Društvo -

Na bolničkom lečenju u kovid bolnicama širom Srbije je blizu 4.400 obolelih, dvostruko više nego pre mesec dana. Direktor KCS-a prof. dr Milika Ašanin kaže da su u 90 odsto slučajeva hospitalizovani pacijenti stariji od 60 godina. Najavljuje da bi nova zgrada kliničkog centra početkom marta mogla da primi prve pacijente.

Direktor Univerzitetskog kliničkog centra Srbije prof. dr Milika Ašanin kaže za RTS da ne popušta pritisak na dve kovid bolnice - Infektivnu kliniku i Kovid bolnicu u Batajnici.

Infektivna klinika je i trijažni centar za obolele, i ustanova koja od početka epidemije zbrinjava obolele od kovida 19. Kovid bolnica u Batajnici je otvorena krajem 2020. godine, a tokom januara ubrzano se punila zbog pogoršanja epidemijske situacije.

Prof. dr Ašanin pojašanjava da je gotovo podjednak broj zaraženih korona virusom koji imaju ispod i preko 60 godina, ali da su u 90 odsto slučajeva u bolnicama oni stariji od 60.

Kaže da su na Infektivnoj klinici stariji pacijenti, koji imaju hronične bolesti i neke komordibitete.

"Ima i onih koji imaju manju pneumoniju, koja je u izlečenju, možda bi mogli biti pušteni, ali zbog hronične bolesti moraju da budu u bolnici", rekao je Ašanin.

U Batajnici je trenutno 727 pacijenata, u četiri jedinice intenzivnog lečenja je 60 pacijenata, a na respiratoru njih 37.

Tu nisu samo pacijenti koji imaju neke hronične bolesit, mada je njih preko 70 odsto, veći pacijenti koji su tu zbog operativnog lečenja - veliki broj njih su ortopedski pacijenti, hirurški, kardiohirurški, vaskularni, neurohirurški, navodi prof. dr Ašanin.

kovid bolnica, Kruševac, kovid pacijenti
foto: Zorana Jevtić

Zaraženih ima i među zaposlenima. U ovom momentu je, kaže direktor KCS-a, odsutno 7,6 odsto zaposlenih. Dobrom orgaizacijom uspevamo da održimo proces rada, rekao je dr Ašanin i dodao da nema problema kada je u pitanju zbrinjavanje hitnih slučajeva, ali da primaju i pacijente koji u domu zdravlja dobiju uput za pregled.

Najavio je da bi početkom marta nova zgrada kliničkog centra mogla da primi prve pacijente.

Zbog pogoršanja epidemijske situacije, ponovo je u potpunosti u kovid režimu i Kliničko-bolnički centar "Doktor Dragiša Mišović".

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track