01:44

Gligorija Vozarovića je lično Miloš Obrenović zvao da poveže Sretenjski ustav! Velika i značajna ličnost srpske istorije

veliki srbin

OBRENOVIĆ GA JE LIČNO ZVAO DA POVEŽE SRETENJSKI USTAV Ovaj Sremac uradio je genijalne stvari za srpsku kulturu ALI JE ZABORAVLJEN!

Društvo -

Prvi i moderni ustav Srbije, odnosno Sretenjski ustav, koričio je i povezao Gligorije Vozarović, na zahtev, lično Miloša Obrenovića. Gligorije je bio prvi srpski knjigovezac, a bio je rodom sa područja Srema.

Gligorije Vozarović
foto: Kurir Televizija

- Taj Miloš Obrenović o kome mi ružno pričamo da je bio nepismen, on je taj koji je osnažio Srbiju i uveo sve te novine, i u sam Beograd. Iz Rusije se donosi štamparija, i to je bila prva srpska štamparija. A Gligorije otvara radnju odmah pored te štamparije. Gligorije Vozarović bio je prvi knjigovezac prve državne štamparije - rekla je za Kurir televiziju Ružica Stanković, bibliotekarka.

Gligorije Vozarović
foto: Kurir Televizija

Vozarović je otvorio prvu knjižaru u Srbiji i odštampao prvu knjigu u Beogradu. Biblioteka u Sremskoj Mitrovici nosi naziv po njemu - Gligorije Vozarović.

1 / 6 Foto: Kurir Televizija

- Svedočenja postoje o tome, da čak i njegova kuća i radnja je drugačija od drugih. On je prvi doneo staklo, i izlog je bio u staklu. Na primer ispred radnje je visila knjiga, da bi se znalo da je to knjigovezačka radnja. Mada su mnogi bili u zabludi - šta sad ta knjiga znači.

Podsetimo, Vozarević je uveren da je pronašao mesto na kome su spaljene mošti Svetog Save i na tom mestu 1847. godine postavio drveni krst na mestu jednog starog drvenog krsta koji je već bio propao. Taj krst je dobio naziv kao i ceo taj kraj „Vozarev krst“. Drveni Vozarev krst je obnavljan više puta (1895. i 1923). Kasnije je na tom mestu društvo „Sveti Sava“ podiglo kameni krst crvene boje 1933. godine koji i sada postoji, taj deo Beograda sada se po njemu naziva Crveni krst.

U njegovoj knjižari je 1832. godine osnovana Narodna biblioteka Srbije, tada pod nazivom „Biblioteka varoši beogradske“.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

01:50

CRKVA U ŠUMADIJI PROPADA NAOČIGLED SVIH: Od velike BOGOMOLJE ostale su samo RUŠEVINE (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track