NEVAKCINISANE NISAM PRIMAO NI U DVORIŠTE, A ONDA NAS JE IPAK STIGLA KORONA! Siniša: Evo kakav me je poklon za 73. rođendan SPASAO
Foto: Privatna Arhiva

kako je bračni par s fruške gore pobedio pošast

NEVAKCINISANE NISAM PRIMAO NI U DVORIŠTE, A ONDA NAS JE IPAK STIGLA KORONA! Siniša: Evo kakav me je poklon za 73. rođendan SPASAO

Društvo -

Iako im je omikron svojim silnim mutacijama smanjio manevarski prostor, monoklonska antitela, u narodu poznatija kao Trampov lek, pokazala su se kao dobro oružje na startu pacijentove borbe s kovidom. Srpski lekari su zadovoljni njihovim učinkom kod ugroženih i starijih i sa deltom i sa omikronom - spasavaju glavu.

U to su se uverili i Ljubica Žigri i Siniša Jevremović, supružnici iz Dumbova s Fruške gore, koji kao i svi penzioneri imaju sijaset hroničnih bolesti, a on čak i onkoloških problema. Upravo zato su se maksimalno čuvali korone. I uspevali su da joj umaknu više od godinu i po dana. Stigla ih je minule jeseni.

- Deca jedva da su dolazila kod nas, a imamo desetoro unučadi. Toliko smo se pazili da nisam dozvoljavao da iko nevakcinisan uđe u našu kuću, pa čak ni i dvorište. To je bila i stvar principa - smatram da treba svi da se vakcinišemo da bismo uradili što je do nas i zaštitili i sebe i druge. Ali, kad te hoće - hoće. Iako smo imali tri doze vakcine, kao i naši prijatelji koji su došli u svoju vikendicu, zarazili smo se. Ti divni ljudi s kojima smo pili kafu nisu znali da su inficirani - priča nam Siniša.

pacijent, bolnica, injekcija, infuzija
foto: Profimedia

Blaga temperatura bila je znak da nešto ne valja. I čim je ustanovljeno da su pozitivni, kao pacijenti s velikim izgledima da razviju tešku kliničku sliku, primili su monoklonska antitela.

- Primili smo ih baš na moj 73. rođendan, 31. oktobra. Verujte mi, lepši poklon za rođendan nisam mogao dobiti, kad je već takva situacija. Kad smo saznali da smo zaraženi, bili smo uplašeni, tim pre što mi je kovid uzeo brata 2020. Ali, kada sam čuo da ćemo dobiti taj Trampov lek, već mi je bilo lakše - priča za Kurir Siniša.

Iako su parametri u krvi postajali lošiji, iako su bili malaksali i iscrpljeni, ovaj lek je uradio svoje.

ŠTA SU MONOKLONSKA ANTITELA

- sintetička stvorena antitela, klonirana iz jedne jedine ćelije antitela

- neutrališuća su - blokiraju vezivanje korone za ćelije

- moraju da se prime u prvih 10 dana bolesti da bi imalo efekta

- kao infuzija daje se u dnevnoj bolnici sat vremena, a pacijent ostaje pod nadzorom lekara još sat, pa ide u kućnu izolaciju

- indikacije za primenu: indeks telesne mase veći od 35, hronične bubrežne bolesti, dijabetes, više od 60 godina, imunosupresivna terapija, hipertenzija, hronična opstruktivna bolest pluća, kardiovaskularne bolesti

- mogući neželjeni efekti: blagi porast temperature, herpes usana, mučnina, osip po koži

- Za nekoliko dana sve je počelo da idu ka normali. Praktično smo bezazleno prošli kovid, iako smo imali nezgodni delta soj. Ali i dalje smo na oprezu zbog omikrona. Nije nam se šaliti - dodaje Ljubica, koja veli i da nisu imali neželjenih reakcija do obilnog znojenja dve-tri noći.

Marina Petrović
foto: Printskrin

Učinkom monoklonskih antitela zadovoljna je i prof. dr Marina Petrović, pulmolog u UKC Kragujevac, pa čak i u slučaju omikrona.

- Najzadovoljnija sam REGEN-COV koktelom (primio ga i sam Donald Tramp), koji se, koristeći dva antitela umesto jednog, na različitim mestima vezuje za spajk protein, čime smanjuje rizik od razvoja otpora virusa na tretman, čak i ako mutira. Smanjuje smrtnost kod visokorizičnih pacijenata ako se da u prvih 10 dana bolesti i kod delte, koje još malo ima, ali čak i kod omikrona. Sva monoklonska antitela su značajni lekovi - navodi za Kurir prof. Petrović i dodaje da ni ovaj lek, kao ni svaki drugi, nije svemoguć, pa ipak oko 20 odsto pacijenata ima progresiju bolesti do hospitalizacije, ali je učinak zaista veliki, a neželjeni efekti retki i prolazni.

Kurir/J. S. S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track