05:58

DA LI SE BLIŽIMO NUKLEARNOM RATU?! Stručnjak za bezbednost objasnila KAKVO ORUŽJE RUSIJA POSEDUJE: To nije klasično naoružanje!

pitanje bezbednosti

DA LI SE BLIŽIMO NUKLEARNOM RATU?! Stručnjak za bezbednost objasnila KAKVO ORUŽJE RUSIJA POSEDUJE: To nije klasično naoružanje!

Društvo -

Savet EU dodao je danas 26 osoba i jedan entitet na listu lica, subjekata i organa koji podležu restriktivnim merama u vezi sa akcijama koje narušavaju ili ugrožavaju teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine.

Finska premijerka Sana Marin izjavila je da će Ukrajini obezbediti oružje i municiju. "Isporuka će uključivati 2.500 jurišnih pušaka, 150.000 metaka, 1.500 komada protivtenkovskog oružja i 70.000 paketa sa hranom", rekao je finski ministar odbrane Anti Kaikonen.

O tome da li se ceo svet polarizovao, da li je biti neutralan danas neadekvatno, šta je sve dozvoljeno i koliko smo daleko od nuklearnog delovanja Rusije na Ukrajinu razgovarali su u Jutarnjem programu Kurir televizije iz Istraživačkog centra za odbranu i bezbednost Jasmina Andrić i general Luka Kastratović.

kurir tv
foto: Kurir televizija

- Većina gledaoca kad je čula da je podignuta borbena gotovost, razmišljala je o Hirošimi. To oružje nije takva vrsta nuklearnog naoružanja, reč je o taktičkom nuklearnom naoružanju, ono se koristi za specifične ciljeve i tačke koje se eliminišu. Nema tu globalne pretnje, ali tu se otvara pandorina kutija i nadam se da do toga neće doći. Ja ovo više vidim kao pokazivanje moći - rekla je Andrić.

kurir tv
foto: Kurir televizija

Kastratović smatra da Amerika ima taktiku "podeli pa vladaj".

- Treba reći da je Ukrajina žrtva Amerike, građani su sada željni informacija u moru dezinformacija. Ovo je dugoročni plan koji ima zapadni svet, Amerika je agresijom na Jugoslaviju otvorila rat u evropi. Ono što se desilo pre 10 godina i sad, treba krenuti od uzroka. Pritisak se vrši na našu zemlju godinama, Amerika ima taktiku podeli pa vladaj. Sad je pitanje zašto je Rusija primenila taktiku preventivnog udara - kaže Kastratović.

kurir tv
foto: Kurir televizija

Kurir.rs/M.L.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

01:11

Ambasador Ukrajine za Kurir o zadržavanju srpskih kamiondžija na graničnom prelazu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track