05:41

Ministarka Matić navodi za Kurir da se cene životnih namirnica NEĆE MENJATI do maja!

DRŽAVA reagovala

NEMA MESTA PANICI: Ministarka Matić navodi za Kurir da se cene životnih namirnica NEĆE MENJATI do maja! SPREMNO SMO DOČEKALI KRIZU

Društvo -

Tatjana Matić, ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija, navela je da nema mesta panici nakon najave o zabrani izvoza pšenice i da će cene životnih namirnica ostati iste sve do maja.

Odluka o zabrani izvoza pšenice iz Srbije, podsetimo, biće doneta danas ili sutra.

Predsednik Aleksandar Vučić upozorio je na rast cena i pomamu za žitaricama i naglasio da će neminovno doći i do poskupljenja drugih stvari, ali je poručio da Srbija ima svega dovoljno i da ne treba da postoji strah od nestašice.

- U svakom slučaju situacija je teška, ali mi smo toga bili svesni. Državno rukovodstvo i Vlada Republike Srbije svesna je situacije i pripremala se za ovu situaciju. U pirlog tome govori i činjenica da su robne rezerve pune. To znači da je vlada već mesecima unazad pripremala strategiju, donosila robne uredbe o ograničenju cena osnovnih životnih namirnica, naftnih derivata i nafte. Ne možemo da kažemo da nas je ovo uhvatilo nespremne. Nema mesta panici, ali je razumljivo. Apelujemo na svoje građane da veruju u svoju državu - rekla je Tatjana Matić u jutarnjem programu na Kurir televiziji.

Tatjana Matić
foto: Kurir televizija

Ministarka tvrdi da cene životnih namirnica ostaju ograničene i da ih ima dovoljno za sve.

- Cena osnovnih životnih namirnica ostaju ograničene do maja. Ima dovoljno osnovnih životnih namirnica za sve. Kad govorimo o pšenici, prvenstveno o žitu i kukuruzu, mi smo jedni od najvećih izvoznika na svetu. Mi imamo sasvim dovoljno i žita iz prethodne godine, a i u setvi je jako puno bilo posejano, tako da se čeka letnja žetva. Ova nova mera koja se uvodi ima za cilj zaštitu i prevenciju domaćeg tržišta. Postoji povećanja potražnja na našim berzama za žitom, neko će tu profitirati, a neko je već profitirao i to je u redu. Mada, obaveza države je da misli o svojim građanima, potrošačima i da zaštiti svoj nacionalni interes - rekla je ministarka.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

02:00

PREDSEDNIK VUČIĆ OTKRIO: Makron rekao da Ukrajina neće u EU pre Srbije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track