NAJVIŠE IH IMA NA DRUŠTVENIM MREŽAMA, NUDE DOBRU ZARADU PA I SMEŠTAJ: Ovo je prava istina o nekim oglasima za SEZONSKI POSAO!
sezonski oglasi, Foto: Profimedia

ZAMKA

NAJVIŠE IH IMA NA DRUŠTVENIM MREŽAMA, NUDE DOBRU ZARADU PA I SMEŠTAJ: Ovo je prava istina o nekim oglasima za SEZONSKI POSAO!

Društvo -

U Srbiji su prošle godine podnete 23 krivične prijave protiv 43 osobe, i to najčešće zbog prinude na seksualnu eksploataciju. Gotovo petina žrtava iskusi više oblika prinude

Dolaskom proleća sve aktuelniji postaju oglasi za sezonske poslove kako kod nas, tako i van granica naše zemlje. Međutim, stručnjaci upozoravaju da su potraga za sezonskim poslovima i ponuda za iste, posebno na internetu, idealna prilika za trgovce ljudima da pronađu nove žrtve, da žene i devojke seksualno uznemiravaju i zlostavljaju!

trgovina ljudima
foto: Profimedia

Naime, sezonski poslovi su savršen paravan za nekoliko oblika eksploatacije, ali i dalje prednjači prostitucija, u čiju mrežu najlakše upadaju žene u potrazi za lepšim životom, navode stručnjaci. Na društvenim mrežama se svakodnevno pojavljuje mnoštvo oglasa koji nude primamljivu zaradu, smeštaj, a među njima se neretko kriju oni koji od ljudi prave roblje i seksualno zlostavljaju žene.

Samim tim su društvene mreže i oglasi za sezonske poslove mehanizmi kojima trgovci ljudima dolaze do žrtava. U Srbiji su prošle godine podnete 23 krivične prijave protiv 43 osobe, i to najčešće zbog prinude na seksualnu eksploataciju. Krijumčari svoje žrtve teraju na rad i prosjačenje, a gotovo petina žrtava iskusi više oblika prinude.

- Od 46 oštećenih žrtava trgovine ljudima, 45 su državljani Srbije i jedna državljanka BiH. Poslednjih godina je uočen trend unutrašnje trgovine ljudima - kaže za RTS Mitar Đurašinović, rukovodilac Kancelarije za koordinaciju aktivnosti u borbi protiv trgovine ljudima.

Podsetimo, Kurir je već pisao o opasnostima koje se kriju iza sumnjivih oglasa, a to potvrđuje i primer radnica koje su krajem juna prošle godine brale maline u jednom mestu između Ivanjice i Arilja, a vlasnik malinjaka N. T. ih je tokom berbe vređao, ponižavao, psovao, ucenjivao, pa čak i seksualno uznemiravao.

Vesna Tomić, socijalni psiholog, kaže za Kurir da pre svakog posla treba proveriti onoga ko stoji iza oglasa na nivou javnih sredstava, pa ako je potrebno, raspitati se i u policiji.

Aleksandra Ljubojević

Proverite agenciju preko koje idete u inostranstvo

Aleksandra Ljubojević iz Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima kaže za RTS da svaki građanin mora da proveri koja je to agencija, firma koja pokušava da zaposli radnika negde u inostranstvu obećavajući veliku platu:

- U 2021. godini 80 odsto žrtava bile su žene, 37 procenata deca. U posebno ranjive kategorije spadaju i migranti, osobe sa invaliditetom, siromašne i socijalno izolovane osobe. Ugroženi se za pomoć mogu obratiti Crvenom krstu, nevladinim organizacijama, Centru za zaštitu žrtava. Trgovci ljudima biraju žrtve s ranjivostima, ali poznati su slučajevi u kojima su žrtve bila deca iz funkcionalnih porodica, bez obzira na materijalni status, obrazovane osobe, muškarci u tridesetim i četrdesetim godinama.

- Mogućnosti zloupotrebe su brojne, a među njima su i oglasi za sezonske poslove. Pored provere obavezno treba obavestiti člana porodice koji ostaje kod kuće da zna gde radnica odlazi, da li u našoj zemlji ili preko granice, u kakvom je okruženju i koji posao radi - kaže Tomićeva i dodaje:

Vesna Tomić, Ana Todorović
foto: Printscreen/Kurir TV

- Takođe, i zakon nalaže da i sezonski poslovi zahtevaju ugovor o radu, koji potpisuju obe strane.

Prema njenim rečima, veliki problem postoji kod žena iz manjih sredina koje idu na sezonske poslove i dožive neku neprijatnost poput seksualnog uznemiravanja ili vređanja, a odluče da to nikad ne prijave:

Nevena Mitić (48)

Žrtva trgovine ljudima

Nevena Mitić (48) bila je žrtva trgovine ljudima. Ona je u Holandiju odvedena 1995. godine, a tokom dve godine bila je primorana na prostituciju.

- Jedna osoba me je povela i utamničila me, a druga me je pronašla i spasla. Sa 21 godinom sam postala robinja. Odvedena u inostranstvo, bez dokumenata, novca i predstave o tome šta će me snaći, daleko od porodice, koja je ostala u Nišu. Oduzeti su mi mir i ljudsko dostojanstvo, pravo i vlasništvo nad sopstvenim telom. Ostala je samo nada. Mnogo je ovakvih žena, posramljene su u strahu da govore - prisetila se Mitićeva za RTS.

- Ukoliko okolina sazna da ih je neko na poslu seksualno uznemiravao, te žene biće obeležene za ceo život i od bruke neće moći da podignu glavu, pa strahujući od sramote i osude najradije se odluče da zaćute. Zbog toga ostaje savet svim građanima, a posebno ženama, s početkom sezone da nikako ne nasedaju na prvu loptu i da ne treba da ih privuku obećanja onih koji izdaju oglase.

Kurir.rs/ A. K. - M. P.

Bonus video:

01:04

POTROŠAČI, OPREZ! Ovi parametri ukazuju na PREVARU Firme se snalaze na podle načine, ali se ovako možete SPASITI GUBITKA NOVCA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track