BIO JE HEROJ TOKOM POPLAVA, SRBIJA JE PLAKALA DOK JE PRIČAO KAKO MU JE VODA ODNELA ŽENU I DETE! A onda je otkrivena strašna istina
Foto: arhiva, Dragana Udovičić

Da se nikad ne ponovi

BIO JE HEROJ TOKOM POPLAVA, SRBIJA JE PLAKALA DOK JE PRIČAO KAKO MU JE VODA ODNELA ŽENU I DETE! A onda je otkrivena strašna istina

Društvo -

Uvek nekako s proleća, valjda iz straha da nam se ne ponove, setimo se katastrofalnih poplava 2014. godine. Sećamo se tragičnih scena, uplašenih lica i suza, sećamo se prihvatnih centara i velikog jedinstva svih ljudi iz Srbije, ali i regiona, koji su se trudili da unesrećenima pomognu.

Slušali smo potresne ispovesti, plakali sa njima, gledali poplavljene kuće i ulice... Na obrenovačkim ulicama umesto automobila bili su čamci spasilaca. Kola je prekrila voda. I u tim potresnim majskim danima dirnula nas je ispovest Slobodana Nedeljkovića Džambe, tada dvadesetpetogodišnjeg stanovnika Obrenovca.

- Kad je počela poplava, suprugu i dvogodišnjeg sina odveo sam kod tasta u Veliko Polje jer sam verovao da su tamo bezbedni. Međutim, ubrzo mi je tast javio da je voda brzo narasla i da su morali da se popnu na krov. On je u jednom trenutku sišao u kuću po ćebe i, kad se vratio, moje žene i sina više nije bilo - pričao je za medije Nedeljković.

Slobodan Nedeljković Džambo
Slobodan Nedeljković Džambofoto: arhiva

Posle toga je, kako je tvrdio, otišao u Beograd, gde je u potrazi za nestalom suprugom i sinom obišao sva prihvatilišta.

- Nažalost, nisam ih našao i moram da se pomirim s tim da sam drugi put u životu izgubio sve. Ne mogu da vam opišem kako se osećam. Ostao sam bez svega što sam voleo. Kad se ovo završi, prijaviću se u vojsku i spasavaću ljude gde god to bude potrebno, jer ću jedino tako svom životu dati neki smisao - govorio je Džambo za medije.

A mediji su navodili da je on iz obrenovačkog naselja Šljivice, da je došao 1999. godine u Obrenovac kao izbeglica s Kosova i Metohije, gde su mu Albanci, kako je rekao, pobili celu porodicu.

Obrenovac poplava
Obrenovac poplavafoto: Beta

Ovaj mladić je ubrzo pobrao brojne simpatije javnosti i postao jedan od simbola najvećih ljudskih kvaliteta jer je spasavao ljude u poplavljenom Obrenovcu...

Onda se voda povukla. I za sobom ostavila mulj. A taj mulj je bio i Slobodanov. Ubrzo je optužen za širenje lažnih informacija o sebi. Od heroja nacije do prevaranta kod njega je bio kratak put.

Pozvan je u policijsku stanicu na Čukarici jer je utvrđeno da nikad nije bio oženjen, da nije imao suprugu niti sina. Džambo je imao 11 godina kad je stigao sa Kosmeta, nije posedovao lična dokumenta i nije bio evidentiran u policijskoj evidenciji.

Hapšenje Džamba
Hapšenje Džambafoto: arhiva

Napokon je ispričao istinu:

- Priznajem da sam celu svoju priču o nestanku supruge i dvogodišnjeg sina izmislio. Bio sam očajan, živeo sam kao podstanar sa dva ujaka i babom. Ni sam ne znam kako sam došao na ideju da sve izmislim, ali sam hteo tako da dobijem stan od države. Nešto para koje sam dobio, potrošio sam na kupovinu garderobe. Oni koji su me prepoznavali iz medija su mi davali novac na ruke - rekao je Džambo.

Utvrđeno je da je na račun Nedeljkovića uplaćeno 30.000 dinara pomoći i istraživalo se koliko je ukupno novca dobio i ko je sve donirao pomoć.

- Sumnjamo da je osim prevara učestvovao i u provalama u poplavljene stanove i kuće u Obrenovcu i krao stvari. Vrlo je teško, međutim, za to prikupiti dokaze pa je verovatnije da će biti optužen za prevaru, a tačan iznos humanitarne pomoći bice naknadno utvrđen. Tužilac će razmotriti da li će podneti prijavu zbog širenja straha i panike jer je koristio izmišljenu priču i unosio nemir u društvu zloupotrebljavajući medije i lažno se predstavljajući - navodili su tada pojedini mediji reči svojih izvora iz Palate pravde.

U avgustu te iste 2014. godine Drugi osnovni sud u Obrenovcu oslobodio je optužbi Slobodana Nedeljkovica (26) Džamba za prevaru i lažne priče tokom vanredne situacije i poplava. Sud ga je pustio na slobodu uprkos njegovim priznanjima da je lagao i prevario izvesnog Borislava iz Republike Srpske za 30.000 dinara. Sud je smatrao da Nedeljković nije imao nameru da prevari.

Kurir.rs

Bonus video:

02:10

PREVARA, NE NASEDAJTE: Ime vrhunskog doktora zloupotrebljeno za prodaju lažnog leka

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track