06:13

Zoran Anđelković i Rajko Petrović o napadima Evropskog parlamenta na SPC

usijanje

NOVI NAPAD NA CRKVU: Zašto je SPC na udaru Evropskog parlamenta?

Društvo -

Evropski parlament je Rezolucijom od 9. marta osudio napore Rusije da iskoristi etničke tenzije na Zapadnom Balkanu "u cilju rasplamsavanja sukoba i podele zajednica", što bi moglo dovesti do destabilizacije celog regiona.

U Rezoluciji se ukazuje i na zabrinutost evropskih zastupnika zbog "pokušaja Pravoslavne crkve da u zemljama kao što su Srbija, Crna Gora i Bosna i Hercegovina, posebno u entitetu Republika Srpska, promoviše Rusiju kao zaštitnicu tradicionalnih porodičnih vrednosti i ojača odnose između države i Crkve".

Srpska pravoslavna crkva odbacila je ove navode.

Zašto je SPC na udaru Zapada? Zašto se zaštita tradicionalnih vrednosti stavlja u kontekst nacionalizma i širenja mržnje? Kako kosovski Albanci pokušaju da prisvoje kulturnu baštinu na KiM?

Na sva ova pitanja odgovor su dali u emisiji "Usijanje" na Kurir televiziji bivši predsednik izvršnog veća AP Kosovo Zoran Anđelković i naučni saradnik Instituta za evropske studije Rajko Petrović.

PRATITE USIJANJE UŽIVO KLIKOM NA OVAJ LINK!

- Napad na SPC nije ništa novo. Vidimo šta se dešava i sada u Engleskoj u ruskim crkvama. Da li Rusija može SPC i na koji način da utiče, mislim da ne. Mi imamo jedan histeričan napad na Ruse kao ljude. Danas smo čuli da Medvedev ako se ne izjasni protiv Putina, neće moći da igra na turniru. Mislim da se koristi situacija u Ukrajini da se izvrši pritisak na Srbiju. Kada se Donbas napadao, niko na to nije obraćao pažnju. Kada smo mi branili svoju teritoriju, bombardovali su nas - rekao je Anđelković.

Usijanje dana, Rajko Petrović, Zoran Anđelković
foto: Kurir televizija

- Mislim da oni smatraju da Srbija i Rusija zajedno predstavljaju opasnost. Video sam da iz EU stižu novo-stare ponude. Ta igra štapa i šargarepe sa Srbijom gubi svoj smisao. Zapad se plaši toga da Srbija uzme učešće u tom istočnom lageru, da se odlučimo na tesnu saradnju sa Rusijom, hoće da nam pokažu da treba da ostanemo na proevropskom kursu. Slažem se u potpunosti sa Anđelkovićem - kaže Petrović.

Usijanje dana, Rajko Petrović, Zoran Anđelković
foto: Kurir televizija

Bonus video:

22:25

HOĆE DA PREVARE SPC! Medojević upozorava na perfidan plan Abazovića

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track