HRIST SA RANAMA OD KURŠUMA SKRIVA TAJNU 90-IH: Raspeće iz Srebrenice završilo na otpadu, ali čudom postalo deo MANASTIRSKOG BLAGA
Foto: Kurir/Jovana Ćirković, Shutterstock

neispričana priča

HRIST SA RANAMA OD KURŠUMA SKRIVA TAJNU 90-IH: Raspeće iz Srebrenice završilo na otpadu, ali čudom postalo deo MANASTIRSKOG BLAGA

Društvo -

Mnogo je nepoznatih detalja iz naše istorije, ali je još više detalja iz skorašnjih događaja na Balkanu o kojima ne znamo dovoljno ili uopšte nemamo informacije o njima.

Jednu takvu tajnu čuva i manastir Soko, u nekadašnjem Soko Gradu, u okolini Ljubovije. Manastir je posvećen Svetom vladiki Nikolaju Velimiroviću, koji je umro na jučerašnji dan 1956. godine u Libertvilu u Sjedinjenim Američkim Državama, a čije mošti danas počivaju u manastiru Lelić u koji su prenete 1991. godine. Lelić je upravo i zadužbina vladike Nikolaja Velimirovića.

Isus, Isus Hrist
foto: Kurir/Jovana Ćirković, Shutterstock

Manastir Soko u okolini Ljubovije krije i tajnu iz 90-ih godina prošlog veka.

Samo radoznali posetilac manastira i manastirskog muzeja, koji se nalazi u ovom kompleksu, može da vidi raspeće Isusa Hrista pogođenog kuršumima na dva mesta - u stomak i desnu nogu.

Muzeju pored pomenutog raspeća Isusa Hrista sadrži i lične stvari vladike Nikolaja, ali i čuva tradiciju, kulturu i veru ovoga mesta i okoline kroz vekove.

Isus, Isus Hrist
foto: Kurir/Jovana Ćirković

- Raspeće je doneo neko od Srebrenice iz Bosne i prodao otpadu u Ljuboviji za vreme našeg nesrećnog obračuna devedesetih godina. Kao što se vidi, tada su ova dva kuršuma pogodila i našeg nedužnog Spasitelja. I Gospod naš, koji je dvadeset stoleća na sebi nosio pet rana, zadobio je od naše generacije još dve. I to najveće! - piše ispod raspeća.

Ne zna se ko je gvozdeno raspeće Isusa Hrista oštetio.

Isus, Isus Hrist
foto: Kurir/Jovana Ćirković

- Ne zna se čija ga je ruka ranila - da li srpska, da li muslimanska ili hrvatska, nije ni važno, jer svi smo mi njegova deca, te ga rane podjednako bole. Žalosno je što je doživeo baš od naše generacije i na kraju drugog milenijuma kad je očekivao da mu zahvalimo za sve što je učinio za nas decu njegovu, kroz vekove i što ovako grešni ulazimo u treći milenijum - piše u tekstu teksta iznad kog se nalazi ranjeni i razapeti Isus Hrist.

Podsetimo, na prolećnom zasedanju Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve u maju 2003. godine, vladika Nikolaj Velimirović je kanonizovan za svetitelja. Sledeće godine, blaženopočivši episkop šabačko-valjevski Lavrentije je svoju zadužbinu, manastir Soko blizu Ljubovije i Krupnja, posvetio Svetom Nikolaju. Manastir Soko je osveštan 8. maja 2004. godine.

1 / 4 Foto: Kurir/Jovana Ćirković

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs/ J. Ćirković

Bonus video:

13:39

Profesor Simeunović o SPC i njenom autoritetu u balkanskom svetu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track