Vučić: Srbija neće u NATO
Foto: Ministarstvo Odbrane

Vučić: Srbija neće u NATO

Društvo -
U okviru Partnerstva za mir nastaviće da razvija dobru saradnju sa svima

BEOGRAD - Ministar odbrane Aleksandar Vučić izjavio je danas, u razgovoru sa komandantom Nacionalne garde Ohaja general-majorom Deborom Ešenhurst, da Srbija neće pristupati NATO savezu, ali da će u okviru Partnerstva za mir nastaviti da razvija dobru saradnju sa svima.

Tokom sastanka istaknut je značaj saradnje u okviru Programa državnog partnerstva, koji je obostrano važan i koristan u svim segmentima bilateralne vojne saradnje, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

Vučić je izrazio nadu da će Nacionalna garda Ohaja i u narednom periodu nastaviti sa podrškom procesu reforme sistema odbrane, posebno u oblastima profesionalizacije oružanih snaga, učešću na zajedničkim obukama i vežbama, jačanje kapaciteta regionalne saradnje i daljeg usavršavanja i školovanja pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Ministar odbrane je iskazao zadovoljstvo što će zajedno sa ambasadorkom SAD Meri Vorlik i komandantom Nacionalne garde imati čast da prisustvuje svečanom obeležavanju završetka radova na renoviranju zgrade Osnovne škole "Svetozar Marković" u Kraljevu, koju su zajednički realizovali pripadnici Nacionalne garde Ohaja i Vojske Srbije u okviru projekta "Humanitarna asistencija" Evropske komande SAD. Pored toga, Vučić je zahvalio američkoj strani za pomoć u opremanju i modernizaciji savremenim sistemima i donaciji 17 vozila tipa Hamer, koji će putem Programa inostrane vojne pomoći biti dopremljeni Vojsci Srbije.

Posebno je istakao značaj ekspertske pomoći Nacionalne garde za dalji razvoj baze "Jug" i skoru obuku vojnih sveštenika Vojske Srbije.

General-major Debora Ešenhurst je istakla da je Program državnog partnerstva sa Srbijom jedan od najkvalitetnijih koji SAD ostvaruju sa preko 60 država u svetu i potvrdila nastavak podrške i pomoći u svim težišnim oblastima saradnje.

Ona je predložila da novoimenovani ministar odbrane uskoro poseti saveznu državu Ohajo i lično se upozna sa kapacitetima i mogućnostima Nacionalne garde.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track