04:53

NASLEĐE POLITIKE NDH: Bosnić i Kablar o ukidanju nastave na srpskom i ćirilice u školama u Vukovaru

RAT PROTIV ĆIRILICE

NASLEĐE POLITIKE NDH: Bosnić i Kablar o ukidanju nastave na srpskom i ćirilice u školama u Vukovaru PRITISAK NA SRBE OGROMAN

Društvo -

Hrvatsko Ministarstvo nauke i obrazovanja uputilo je u javnu raspravu predlog kojim bi se ukinuli pojedini obrazovni profili, pa tako u Vukovaru za upis nastave na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu nisu predloženi smerovi konobar, mesar, turističko-hotelijerski komercijalista i fitofarmaceut.

Ovom odlukom nisu zadovoljni mogi prosvetni radnici koji će ostati bez posla, pa su se odlučili na proteste.

Nastavnici i profesori smatraju da je tom odlukom povređeno pravo na obrazovanje.

Hrvatska je 2002. donela Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina kojim su jedinice lokalne samouprave u kojima manjinski narod čini trećinu stanovništva, između ostalog, obvezane da ravnopravno koriste jezik i pismo te manjine.

O ovoj temi u "Usijanju" na Kurir televiziji govorili su Jovan Kablar nekadašnji predsednik opštine Knin i poslanik u Hrvatskom saboru i Mile Bosnić predsednik Udruženja Krajišnika Srbije.

Jovan Kablar, Mile Bosnić
foto: Kurir televizija

- Poznato je da je u Hrvatskoj nasleđena ustaška politika koja ima pravo da krši odluke donete u jednoj zemlji. Podsetiću da je pre osamdeset i jednu godinu, 25. aprila donesen zakon o zabrani upotrebe ćirilice. Oni nasleđuju tu ustašku politiku. Nažalost i u toj njihovoj vlasti čujemo da su prisustni govori te ustaške ideologije i stoga ne možemo očekivati da se neka naša prava ostvare tamo - kaže Jovo Kablar.

Bosnić je istakao da se ranije događalo da se Srbima daju formalno-institucionalna prava, a da se kasnije ugase.

- Vukovar je ovde izvučen kao jedan od većih gradova gde su Srbi ostali. I ranije se dešavalo da formalno-pravno Srbi imaju ta prava, a onda tiho i vaninstitucionalno, pa polako i kroz institucije, to se gasilo. Mi Imamo Nezavisnu državu Hrvatsku, koja je imala iste ovakve zakone. Zabranila je upotrebu ćirilice, promenila imena mesta - kaže Bosnić i dodaje:

- Nemojte zaboraviti da je ova evropska demokratksa zemlja zapalila 2.000.000 knjiga, samo zato što su bila srpska dela napisana ćirilicom. Te knjige niti su vraćene, niti je ta država odgovarala - kaže Bosnić.

Jovan Kablar, Mile Bosnić
foto: Kurir televizija

On je istakao da se od strane vlasti propagira mržnja prema Srbima.

- Ministarstvo domoljublja finansira koncerte Tompsona. Opstaju samo male, seoske sredine koje su zatvorene i seoski ljudi. Videćete popise sada, pitanje je da li će biti tamo tri odsto Srba. Imam rođake koje su se od 1995. pokatoličiti i to su sve mladi ljudi, jer je tamo biti Srbin nešto loše - kaže Bosnić.

Kablar je naveo da je pre 1995. godine u Hrvatskoj bilo preko 900.000 Srba.

- Kada smo mi proterani naša industrijaska postrojenja su ostala ispravna. A oni su to porušili jer su srpski. Nemaju ljudi više gde da rade. Nema industrije i nema posla - kaže Kablar.

Bosnić je istakao da Srbi iz Hrvatkse odlaze zbog pritisaka.

- Sve srpske sredine su devastirane, a mnoge su i danas bez struje. I nisu ni obnovljene jer su srpske.

Jovan Kablar, Mile Bosnić
foto: Kurir televizija

Hrvati će opsturirati oko mnogih stvari, ali to nije razlog da se mi ne borimo za istinu.

- Ne vidim razlog da prestanemo da dokazujemo da je dubrovačka književnost srpska - istakao je Bosnić.

Kablar je naveo da sve što je Kolinda tražila od Vučića je ispunjeno.

- Nacionalne manjine u Srbiji imaju takva prava ovde, gde niko nema. Ova država radi puno toga za sve manjine, i na kraju krajeva, jedina država koja je ostala multinacionalan i mulietnička je Srbija. Hrvatska je sada najčistija u Evropi - kaže Bosnić.

Kablar je naveo da bi Hrvati jedva čekali da nas tamo nema.

Jovan Kablar, Mile Bosnić
foto: Kurir televizija

- Oni jesu članovi EU, ali oni nisu ispoštovali naša prava. Napisali smo peticiju da se Hrvatska ne primi u EU, dok se ne ispune naša prava. Mi nismo tu podržani od Srbije. Oni nisu ispoštovali naša prava - istakao je Kablar.

Bosnić je istakao da u Hrvatskoj postoji nadrealna mržnja prema Srbima.

- Kada to Hrvatski narod reši, to će prestati da bude kamen spoticanja za odnos Srbije i Hrvatske. Ključ te promene je katolička crkva - kaže Bosanić.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

07:12

Jovica Krtinić i Predrag Savić o navodima da dubrovačka književnost pripada Hrvatskoj

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track