U NOVOM RUHU ZA VELIKI JUBILEJ: Radovi na staroj lozničkoj crkvi, projekat vredan 11 miliona dinara (FOTO)
Foto: Kurir/T.I.

prepoznatljiv simbol grada

U NOVOM RUHU ZA VELIKI JUBILEJ: Radovi na staroj lozničkoj crkvi, projekat vredan 11 miliona dinara (FOTO)

Srbija -

Dogodine će biti tačno vek i po od izgradnje Crkve Pokrova Presvete Bogorodice u Loznici, a kako bi hram veliki jubilej dočekao u što boljem stanju ovih dana su počeli radovi na njegovom sređivanju. U crkvi kažu da je predviđeno da se radi na poboljšanju statike objekta, uradi sanacija vlage i zameni pod u hramu uz ugradnju podnog grejanja koje sada ne postoji.

Loznica, crkva
foto: Kurir/T.I.

Radovi će biti izvedeni uz stručni nadzor Zavoda za zaštitu spomenika iz Valjeva, a treba da budu okončani do proslave jubileja naredne godine kako bi hram svoj 150 rođendan dočekao u punom sjaju. Vrednost predviđenih radova je 11 miliona dinara, finansiraće ih Staroloznička crkvena opština i donatori, a očekuje se i pomoć gradske uprave.

Loznica, crkva
foto: Kurir/T.I.

Posebno će biti rađena restauracija ikonostasa za koju je konkurisano kod Ministarstva kulture od kojeg se očekuje određena podrška. Reč je o značajnim radovima koji nisu rađeni ranije i koji će ne samo vizuelno ulepšati hram nego ga i "podmladiti".

Pokrovska crkva podignuta je na uzvišenju na kome su se u vreme Prvog srpskog ustanka nalazili gradski bedemi čiji ostaci su i danas vidljivi kod ovog hrama i najočuvaniji su vojni objekat iz Prvog srpskog ustanka u Srbiji. U vreme Boja na Loznici oktobra 1810. godine utvrđene gradske bedeme branilo je 1.200 Srba koje je predvodio loznički vojvoda Antonije Anta Bogićević i opsada je trajala dvanaest dana. Na taj događaj osim ostataka gradskih bedema podsećaju grob Ante Bogićevića i spomenik Filipu Višnjiću u njenoj porti, kao i nekoliko stihova iz "Boja na Loznici" postavljenih na hram povodom stogodišnjice bitke. Šest decenija kasnije na tom mestu je, na inicijativu lozničkog prote Ignjata Vasića, tačnije 1871. otpočela gradnja hrama koji je osvećen 1873. godine. Crkvu je, kako piše u monografiji hrama, zidao neimar Tasa Naumović iz Šapca, dok je Nikoli Markoviću, poreklom iz Požarevca, jednom od najuspešnijih predstavnika srpskog crkvenog slikarstva 19. veka, povereno oslikavanje njenog ikonostasa kome sada predstoji restauracija.

Loznica, crkva
foto: Kurir/T.I.

Stara crkva jedan je od prepoznatljivih simbola grada, preživela je dva svetska rata i sa Lozničanima podelila sva lepa i ružna dešavanja na ovom prostoru iz prethodnih petnaest decenija.

Kurir.rs/T.I.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track