EVO GDE JE SADA PRINC-NASLEDNIK FILIP KARAĐORĐEVIĆ: U ovom gradu odaje počast poznatom vojskovođi i caru
Foto: Kancelarija princa Filipa

BUra na srpskom dvoru

EVO GDE JE SADA PRINC-NASLEDNIK FILIP KARAĐORĐEVIĆ: U ovom gradu odaje počast poznatom vojskovođi i caru

Društvo -

Dok se ne stišava bura o abdikaciji Petra III, prvorođenog sina prestolonaslednika Aleksandra Karađorđevića, koji se eventuanoh prava prestola odrekao u korist brata Filipa, princ nalednik Filip, koji se jop nije oglašavao, sa suprugom Danicom otišao je u Pariz gde će prsisutvovati svečanosti u čast Napoleona Bonaparte.

Princ-naslednik Filip sa suprugom princezom Danicom, odazvaće se pozivu princa Žan Kristofa Napoleona, potomka Napoleona Bonaparte i pretendenta na carski presto Francuske, i prisustvovati sutrašnjoj svečanosti u čast Napoleona I i vojnika koji su svoje živote dali za Francusku.

- S obzirom na da je jubilarna 200 godišnjica smrti Napoleona I obeležena prošle godine u jeku epidemije koronavirusa kada sanitarni uslovi u Francuskoj nisu dozvoljavali velike skupove i ceremonije, starešina carske porodice Francuske, ove godine je organizovao ceremoniju kojoj će pored diplomatskog kora i državnih zvaničnika prisustvovati i predstavnici kraljevskih porodica - saopštila je pres služba princa-naslednika Filipa.

Misa u čast Napoleona I i vojnika Velike armije koji su poginuli za Francusku biće održana u katedrali Svetog Luisa u Palati invalida u četvrtak, 5. maja u 18:30 časova.

Princ Filip i Princeza Danica su 2019. godine prisustvovali i venčanju princa Žan Kristof Napoleona koji je oženio unuku poslednjeg austrougarskog cara groficu Olimpiju Arko-Cineberg. Ovim venčanjem, carska kuca Francuske i kuća Habsburg ponovo su se ujedinile pošto se naslednik Napoleona Bonaparte oženio unukom poslednjeg austrougarskog cara.

Veze Princa-naslednika Filipa sa francuskom carskom porodicom:

- Princ-naslednik Filip je blizak prijatelj sa princom Žan Kristofom Napoleonom. Često su se družili u Londonu, gde su obojica radila, a princeza Olimpija je nećaka Filipove majke, brazilske princeze Marije de Glorije, prve supruge njegovog oca krunskog-princa Aleksandra II Karađorđevića - piše u saopštenju.

Princ-naslednik Filip povezan je, i sa očeve i sa majčine strane, sa brojnim evropskim kraljevskim porodicama. Njegova majka je brazilska princeza Marija da Glorija od Orleana i Braganse i Vojvotkinja od Segorbe, sa izuzetno dubokim i razgranatim porodicnim vezama u romanskim kraljevskim kućama. Njeno puno ime je Marija da Glorija Henrijeta Dolores Lucija Mihaela Rafaela Gabrijela Gonzaga od Orleana i Braganse i u redu je za nasledstvo brazilskog carskog trona, trinaesta u grani Petropolis. Njena majka, Marija de la Esperansa je rođenjem od kraljevske kuće Burbona od Dve Sicilije, što je "bočna strana" španske kraljevske kuće, koja je vladala Kraljevstvom dve Sicilije na jugu današnje Italije. Ta grana vodi poreklo od francuske kraljevske dinastije Kapet, što znači da su princu Filipu preci i francuski kraljevi.

Petar Treći Karađorđević, Filip Karađorđević, Abdikacija
foto: Casa de Pilatos

Filipova baba je bila ujna kralja Španije, Huana Karlosa I, koji je sin njene rođene sestre princeze Marije Mersedes od Burbona od dve Sicilije. Direktni predak majke princa Filipa je bio kralj Portugala Žoao VI, kao i njegov sin Pedro I, prvi car Brazila.

Od majčinih muških predaka, princ Filip je direktan potomak Luja Filipa I, kralja Francuza od 1830-1848, koji je kao deo kuće Burbona, francuske vladarske dinastije, imao izuzetno buran život zbog Francuske revolucije i koji je uspeo da vrati kraljevinu liberalnih i demokratskih ideja, koju su podržavali tzv. orleanisti. Ona sama je deo jednog interesantnog neprekinutog lanca koji traje tri veka od osam burbonskih princeza koje su se sve udale u razne dinastije.

Da princ-naslednik Filip, sa očeve i majčine strane, ima stotine prinčeva i vojvoda za pretke i rođake, govori i to da je kuma na njegovom venčanju sa princezom Danicom bila prestolonaslednica Viktorija, ćerka švedskog kralja Karla DžVI Gustafa.

Ovo bogato naslede princ-naslednik Filip preneće na svog sina princa Stefana.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track