05:01

DR MASERATI UPOZORIO NA POJAVU NOVOG VIRUSA Mnogo građana Srbije se žali na alergijske simptome i kašalj, A OVO TREBA DA ZNATE

objasnio

DR MASERATI UPOZORIO NA POJAVU NOVOG VIRUSA Građani Srbije se žale na alergije i kašalj U PITANJU JE BOLEST NEPOZNATOG POREKLA

Društvo -

Veliki broj građana Srbije ovih dana žali se na kašalj, kijavicu i curenje nosa koji mogu da budu simptomi alergije na travu i polen, ali i simptomi gripa i korona virusa.

Kako da znamo zbog čega kijamo i kašljemo, ali i da li treba da budemo zabrinuti zbog pojave prvog slučaja akutnog hepatitisa kod jednog deteta u našoj zemlji, pitali smo doktora Gorana Belojevića, koji nam se javio Vajberom.

U Srbiji se ispituje jedan slučaj kod deteta za koji se sumnja da ima akutni hepatitis nepoznatog porekla, odnosno bolest jetre najverovatnje izazvanu adenovirusom.

Virus
foto: Shutterstock

- Ovo je sad novina u medicini. Hepatitis izaziva virus hepatitisa, a ne adenovirusa, koji inače izaziva respiratorna oboljenja. Mi smo u dobu menjanja virusa, čekaju nas mnoga iznenađenja. Imamo izveštaje da to može biti veoma ozbiljno oboljenje, koje može da se završi i transplatacijom jetre. Nadam se da toga neće biti kod nas - rekao je doktor Goran Belojević.

Voditelj Pulsa Srbije Miloš Anđelković podsetio je doktors da je njegov kolega, profesor dr Dragan Delić rekao da iza ove bolesti najverovatnije stoji neki infektivni agens, a prvi rezultati ukazuju da se radi o adenovirusu serotip 41.

Dr Goran Belojević
foto: Kurir Televizija

- To je novina. To je za medicinu novost. Nije nešto što je neuobičajeno. Za ovu bolest, nema uzročnog lečenja, smao je simptomatsko lečenje. Vrlo je važno mirovanje organizma, kao i kod svih hepatitisa - rekao je dr Belojević.

1 / 3 Foto: Kurir Televizija

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

00:57

DOKTOR MASERATI PRUŽIO PODRŠKU ĐOKOVIĆU: Australijanci žele da NADAL POBEDI!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track