03:50

OVO SU RIZICI TRUDNOĆE U POZNIJIM GODINAMA Milošević: Fiziologija je sa ženama neumoljiva! OTKRIO NEPOZNATE PODATKE O ŽENSKOM TELU

važna tema

OVO SU RIZICI TRUDNOĆE U POZNIJIM GODINAMA Milošević: Fiziologija je sa ženama neumoljiva! OTKRIO NEPOZNATE PODATKE O ŽENSKOM TELU

Društvo -

Sve ima svoje prednosti, ali ima i mane, na koje mora da računamo

Da li su medicina i savremeni način života uspeli da zaustave, ili bar uspore biološki sat. U Srbiji, ali i u celoj Evropi pomerena je starosna granica za rađanje prvog deteta. Sve je češća pojava prvorotki u tridesetim i četrdesetim godinama života, a statistike Svetske zdravstvene organizacije beleže značajan porast u procentu žena koje se odlučuju na prvu trudnoću posle 35. godine. Gosti Kurir televizije bili su Vanja Milosević, ginekolog i Bojana Šlajmer, psiholog.

Vanja Milošević
foto: kurir televizija

- Ako se žena odluči da rađa kasnije, ona je mnogo stabilnija, ekonomski nezavisnija. Kada posmatramo da je mlađa osoba u pitanju, ima više psiholoških aspekata. Ali, sa druge strane biološki sat otkucava - rekla je u Pulsu Srbije, na Kurir televiziji, Bojana Šlajmer, psiholog.

Vanja Milošević
foto: kurir televizija

Sa druge strane postoje i fizički aspekti.

- Jedna od najčešćih komplikacija, koje se dešavaju sa tim svesnim odlaganjem materinstva, je to što pstoje manje šansi za to. Sigurno je da fiziologija kaže da je mnogo lakše ostati trudna sa 25, nego sa 35 godina, ili eventualno 45. Naravno, ne mora da znači da je uvek tako. Saglasan sam sa Bojanom da sa zrelijim godinama ide i iskustvo, veća stabilnost, ali, fiziologija je sa ženama neumoljiva - rekao je za televiziju Kurir u Pulsu Srbije Vanja Milosević, ginekolog.

Vanja Milošević
foto: kurir televizija

- Naime vrlo malo ljudi zna, da se svaka žena rodi sa određenim brojem jajnih ćelija, otprilike 420 i te jajne ćelije, isto kao i sve jajne ćelije, vremenom stare. Nije isti kapacitet, zrelost, stanje te jajne ćelije ista sa 25 ili sa 35. I ono što je isto tako važno je da žena sa 45 godina, počinje da dodbija neke hronične bolesti, na koje mora da računa, kao što je na primer pritisak, dijabetes - rekao je za televiziju Kurir u Pulsu Srbije Vanja Milosević, ginekolog.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

10:13

DOK SU PADALE BOMBE 1999. DRAGANA SE BORILA ZA ŽIVOT TEK ROĐENA SA 630 g: Njenu majku sačekao je poziv koji je PROMENIO SVE!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track