NA TVITERU NAPALI KNJIGU ZA DECU MISLEĆI DA PROMOVIŠE LEZBIJKE: Kada su shvatili šta zapravo tamo piše, mora da ih je stramota!
Foto: Prinstcreen

Glupostima nikad kraja

NA TVITERU NAPALI KNJIGU ZA DECU MISLEĆI DA PROMOVIŠE LEZBIJKE: Kada su shvatili šta zapravo tamo piše, mora da ih je stramota!

Društvo -

Jedna knjiga opet je rasplamsala polemiku u javnosti, ali ne zbog svog kvaliteta, već ponovnog pokušaja da se stavi na stub srama. Ovoga puta tviteraš pod pseudonimom Bora Konj objavio je naslovnicu romančeta (kako ga nazivaju na sajtovima knjižara) "Ovo je najstrašniji dan u mom životu" Jasminke Petrović (objavljenog još 2006) i jednu stranicu u kojoj su podvučene rečenice "...moja mama je još i lezbijka. U vezi je s našom prvom komšinicom", kao i "...otkako sam ih uhvatio na delu, nema sumnje da je to to... Mira je pipkala mamine grudi, a mama je šaputala: Tu! Tu!".

Taj Bora Konj je napisao: "Lektira za šesti razred osnovne škole. Komentare prepuštam vama..."

A komentara je bilo. Jedni su se zgražavali nad pročitanim, a drugi su se zgražavali nad njihovim tumačenjima pročitanog.

Ovo je najstrašniji dan u mom zivotu
foto: Prinstcreen

"Strašno... ko je to dozvolio da se štampa uopšte?", "Auh, sunce ti je*em, pa ima da ispišem dete iz škole", "Nama više ništa nije važno. Već smo mrtvi. Mnogo sam besna, a nemoćna", "Bolesno školstvo, a onda očekujemo normalne generacije", nizali su se osvrti onih koji su ogorčeni i uvređeni, a među njima su se neki i hvali da im deca ništa i ne čitaju: "Sreća po nas, jedno 70% je roditelja čija deca uopšte, ali uopšte ne čitaju lektiru."

A očigledno da ni roditelji ne čitaju. Da im objasne da žive sa suženom svešću, potrudili su se oni koji znaju, što bi se reklo, "fabulu radnje".

Veliki uspeh Nagrađivano delo, čak i kao pozorišna predstava

Ovo je najstrašniji dan u mom zivotu
foto: Prinstcreen

"Ovo je najstrašniji dan u mom životu" je višestruko nagrađivana knjiga. Autorka je za ovo romanče dobila, između ostalog, regionalnu nagradu Mali Princ, pa nagradu Zmajevih dečjih igara, a najbrojniji dečji žiri na svetu dodelio je Jasminki Petrović nagradu Dositejevo pero. Omladinsko pozorište "Dadov" je na Međunarodnom festivalu humora za decu osvojilo pet nagrada sa predstavom "Ovo je najstrašniji dan u mom životu".

- Ko god knjigu nije pročitao, nema pravo glasa, čak iako još nema 12 godina. Strahinjina mama sumnja da ima rak dojke, a pošto je knjiga pisana iz dečje perspektive, pokazuje kako klinci (ne tako mali) samo delimično razumeju svet oko sebe - naveo je jedan od tviteraša.

Nadovezivale su se rečenice onih koji su zapušili usta i Bori Konju, a i ostalima koji su bili zatečeni informacijom da se ovo "opskurno" delo našlo među lektirom njihove dece koja, baš kao i ti njihovi roditelji, uglavnom čitaju samo titlove dok gledaju filmove na TV. A i to ako uspeju da postignu.

"Napipava kvržicu na dojci. Pročitajte pre lupetanja", "Neverovatno je koliko vas nije shvatilo o čemu se ovde radi, a samo je trebalo da pročitate jednu stranu sa razumevanjem", "Da li je moguće da ste ovoliko ograničeni i zli? Da li uopšte znate o čemu je reč u knjizi? Pobogu!" - bilo je glasova razuma.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track