ONI SU BAHATI I EGOCENTRIČNI, LOŽI IH STRAH! Biljana Srbljanović brani napastvovane studentkinje, a profesorima poručuje OVO
Foto: Ana Paunković

i nju napali

ONI SU BAHATI I EGOCENTRIČNI, LOŽI IH STRAH! Biljana Srbljanović brani napastvovane studentkinje, a profesorima poručuje OVO

Društvo -

Dramski pisac Biljana Srbljanović oglasila se povodom tvrdnji studentkinja Arhitektonskog fakulteta u Beogradu da su trpele seksualno nasilje od jednog profesora i jednog asistenta, o čemu je, između ostalih, i Kurir pisao.

Biljana Srbljanović je stala u zaštitu devojaka.

Nizom tvitova na svom nalogu preporučila je devojkama kako da se ponašaju u takvim situacijama.

Za početak, navodi ona, "na svaki neprimereni kontakt nastavnika ili kolege prema vama, odmah odgovorite glasno i bez ustručavanja: 'Vaše ponašanje za mene veoma neprijatno, molim vas da prestanete s njim", uz dodatak da "nema šta VAS da bude sramota, već njih".

Biljana Srbljanović po stavkama navodi da treba uraditi, a obavezno je, kako podvlači, napisati mejl svim nadležnima u toj instituciji, čak i ako za to ne postoje dokazi.

Na opasku jedne korisnice Tvitera da se deci ne može verovati na reč, već da moraju da izađu sa dokazima, Biljana odgovara:

"Dokaz da vas je profesor seksualno uznemiravao neverbalno ili verbalno, je za početak vaša reč. Pošto predatori generalno to rade pred svima, vaša reč je najsnažnije oružje u odbrani".

Za profesore koji je napadaju, Biljana je na kraju imala sledeću poruku:

"Molim sve koleginice i kolege, koji mi se obraćaju u arogantnoj nameri da me oni nauče kako i šta treba, da se koncentrišu na hiljade, desetine hiljada koleginica i kolega koji ćute i ne rade ništa, kad već ne mogu da kontrolišu nagon za virtue signalingom".

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track