Ombudsmani ne smeju biti plen stranaka

Saša Janković

Ombudsmani ne smeju biti plen stranaka

Društvo -
Razlog za smenjivanje pre isteka mandata je jedino ako ambudsman učini nešto nezamislivo, ako se ogreši o zakon i više nije dostojan te funkcije, kazao je Janković

BEOGRAD - Zaštitnik građana Saša Janković poručio je danas da funkcije lokalnih ombudsmana ne smeju da budu plen stranaka i ukazao da je jedini razlog za njihovo smenjivanje ukoliko se ogreše o zakon i više nisu dostojni svoje funkcije.

"Ombudsmane treba izuzeti od političkih dešavanja", kazao je Janković, a povodom najava da bi pojedini od 19 lokalnih ombudsmana u gradovima i opštinama u Srbiji mogli da budu smenjeni sa promenom lokalne vlasti nakon izbora.

Janković nije želeo da precizira koje su to opštine u kojima se najavljuje smena ombudsman, a izrazio je nadu da će njegov apel da ombudsmani ostanu na funkcijama do isteka mandata uroditi plodom.

"Razlog za smenjivanje pre isteka mandata je jedino ako ambudsman učini nešto nezamislivo, ako se ogreši o zakon i više nije dostojan te funkcije", kazao je Janković.

On je podsetio da, kako bi se izbegla sprega vlasti i ombudsmana, mandat ombudsmana traje pet godina, a mandat vlasti četiri godine.

"Nije tajna da su javni poslovi i funkcije viđene kao plen političkih stranaka. Funkcija ombudsmana ne sme da bude predmet političkih kompromisa", kazao je Janković.

On je za RTS istakao da u Srbiji postoji više od sto opština i gradova, a samo 19 lokalnih ombudsmana, pa su mnogi građani uskraćeni za takvu vrstu zaštite svojih prava.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track