DOKTOR TIODOROVIĆ OTKRIVA KADA BI MOGLE DA SE VRATE EPIDEMIOLOŠKE MERE: Sve više zaraženih koronom, stiglo obaveštenje i za maske
Foto: RINA

DOKTOR TIODOROVIĆ OTKRIVA KADA BI MOGLE DA SE VRATE EPIDEMIOLOŠKE MERE: Sve više zaraženih koronom, stiglo obaveštenje i za maske

Društvo -

Broj obolelih od kovida 19 u narednom periodu rašće postepeno, ali se ne očekuju nagli skokovi. U Srbiji je tokom poslednje dve nedelje lista zaraženih sve duža, a više je i pacijenata na bolničkom lečenju, saopšteno je na osnovu analize podataka koje svakodnevno prikuplja Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut".

U Srbiji je, u poslednja 24 časa registrovano novih 960 novozaraženih, od ukupno 6.518 testiranih, a preminulih od posledica kovida nije bilo. Na respiratoru se trenutno nalazi osam pacijenata, od ukupno 110 hospitalizovanih.

Zbog skoka broja zaraženih zdravstvenim ustanovama je ove nedelje stiglo podsećanje da nošenje maski mora da se poštuje, bez izuzetka, a "Batut" je juče preporuku za nošenje maski uputio i građanima i to u zatvorenim prostorijama ili na otvorenom prilikom okupljanja većeg broja osoba kada nije moguće držati distancu od dva metra. Ove preporuke trebalo bi se posebno pridržavati i u javnom prevozu, čekaonicama, kancelarijama, liftovima i drugim mestima gde ima više ljudi.

Kako navode iz "Batuta", većina zaraženih ima omikron varijantu SARS-CoV-2 virusa i sve njegove subvarijante.

- U poređenju sa ranijim sojevima, manje je verovatno da će ove infekcije dovesti do ozbiljnog kliničkog ishoda koji zahteva bolničko lečenje ili prijem na intenzivnu negu. Očekuje se da će epidemiološka situacija, ipak, biti stabilna i održavati se na kontrolisanom nivou - kažu u Institutu.

Razlog novog talasa epidemije stručnjaci vide u popuštanju zaštitnih mera i novim varijantama omikron soja korone. Simptomi su sada nalik na jaču prehladu ili slabiji grip. Klinička slika je lakša, ali zavisi od toga da li je pacijent vakcinisan i da li ima hronične bolesti.

Iz "Batuta" se i dalje građanima koji se nisu vakcinisali preporučuje da prime vakcinu, a oni koji su dobili dve doze trebalo bi, kažu, da prime i buster doze, i to prvu najmanje tri meseca od poslednjeg cepiva, dok je druga važna kod osoba sa posebnim rizicima od infekcije, odnosno hroničnim bolesnicima i onima sa oslabljenim imunitetom, starijima od 60 godina i zdravstvenim radnicima.

- Osobe koje imaju povećan rizik od teških formi bolesti posebno treba da izbegavaju mesta gde se stvaraju gužve ili, ukoliko ih posećuju, preporučuje se nošenje zaštitnih maski - savetuju iz "Batuta".

Epidemiolog Branislav Tiodorović ne očekuje da ćemo tokom leta imati značajan broj zaraženih i da ako i bude skokova sigurno neće biti više od 2.000 novozaraženih dnevno. Po njemu virus na suncu ne opstaje dugo jer ga ultravioletni zraci ubijaju, pa leto ne bi trebalo da nam bude problematično.

- Ako se pojavi neki novi soj moraćemo da razmišljamo o vraćanju mera - rekao je on.

- Podvarijanta omikrona BA.5 registrovana je u našoj zemlji, a s obzirom na to da je širom Evrope rasprostranjen i BA.4, postoji šansa da je i ovaj tip prisutan na našem podneblju.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO), Evropa je ove nedelje beležila blizu pola miliona novozaraženih svakog dana, što je tri puta više u odnosu na kraj maja ove godine. Po broju novih slučajeva vode evropske turističke destinacije - Portugalija, Luksemburg, Francuska, Grčka, Kipar, Nemačka i Austrija, a osetan rast beleži i Zapadni Balkan.

Nekoliko proizvođača vakcina, uključujući "fajzer", "modernu" i "novavaks", saopštilo je da testiraju nove verzije vakcina u cilju bolje otpornosti na omikron soj. Očekuje se da će nove vakcine biti dostupne tokom jeseni.

(Kurir.rs/Novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track