Najnovije vesti

STIŽE OZBILJNIJE ZAHLAĐENJE Klimatolog Đurđević otkriva kada će kraj ovog toplotnog talasa, ali najavio i nove: BIĆE VIŠE PADAVINA
Foto: Shutterstock

oboreni temperaturni rekordi

STIŽE OZBILJNIJE ZAHLAĐENJE Klimatolog Đurđević otkriva kada će kraj ovog toplotnog talasa, ali najavio i nove: BIĆE VIŠE PADAVINA

Društvo
11:58h

Toplotni i temperaturni rekordi oboreni su proteklih dana ne samo u Srbiji, već i u mnogim evropskim državama. Krajem nedelje izaći ćemo iz ovog dugog toplotnog talasa kada nas očekuje i pad temperature, kaže klimatolog Vladimir Đurđević.

TROPSKI PAKAO TEK DOLAZI! Meteorolog Čubrilo upozorava na nove talase vrućine OLUJA MOŽE DA NASTANE ZA 15 MINUTA

Ovo jeste ozbiljniji toplotni talas zbog dužine trajanja, kaže klimatolog Vladimir Đurđević.

"Očekujemo ozbiljnije zahlađenje krajem nedelje. Tada se očekuje i više padavina ali nas svakako očekuje još nekoliko ovako toplih talasa do kraja leta", istakao je Đurđević gostujući u Jutarnjem dnevniku na RTS.

Vladimir Đurđević
foto: Printscreen/RTS

Deset najtoplijih leta su se desila od 2.000 godine na ovamo, podseća Đurđević, pa može da se desi i da se ove godine obore neki rekordi.

"U nekim skandinavskim zemljama zabeležene su prave tropske temperature što uz učestalo obaranje temperaturnih rekorda potvrđuje da je reč o globalnom zagrevanju i da ceo svet oseća posledice toga", kaže Đurđević.

U budućnosti se mogu očekivati i ekstremniji vremenski uslovi, zbog čega treba da se prilagodimo.

"Savet građanima je da ko god može ode iz grada, jer efekat zagrevanja asfalta, čelika i betona dodatno podiže temperaturu. Umereno koristiti klima uređaje. U zemljama na jugu Evrope kao što su Španija i Italija postoje već 'skloništa'', za ljude koji nemaju klimu, da mogu da se sklone i prenoće u klimatizovanom prostoru", navodi Đurđević.

Klimatske promene, letnje suše utiču i na prinose.

"Suše su velike, naši ratari već prijavljuju manje prinose, negde i do 20 odsto, u odnosu na višegodišnji prosek. Mnogo zavisi i od agrotehničkih mera koja se primenjuju. Ogromnu sušu smo imali 2012. i štetu od preko dve milijarde dolara. U budućnosti mora da se intezivno radi na sistemima za navodnjavanje kako bi se izbegle posledice suša kojih će svakako biti", naglasio je Đurđević.

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
 
track