OPASAN TREND: Srbi izbeljuju zube kiselinom IAKO ZBOG TOGA MOGU DA OSTANU KREZUBI! (FOTO)
Izbeljivanje zuba / Ilustracija, Foto: Promo

OPREZ!

OPASAN TREND: Srbi izbeljuju zube kiselinom IAKO ZBOG TOGA MOGU DA OSTANU KREZUBI! (FOTO)

Društvo -

Samozvani stručnjaci narodu obećavaju "holivudski osmeh" ako koristi navodno prirodne izbeljivače - koru limuna, sirće, sodu bikarbonu, aktivni ugalj, a to može trajno da ošteti zube, upozoravaju stomatolozi

Sve više tinejdžera, mlađih, ali i starijih osoba, u želji da postignu "holivudski osmeh", koristi razne neproverene preparate i praktikuje svakojake savete za izbeljivanje zuba koje na društvenim mrežama svakodnevno preporučuju samozvani stručnjaci željni publiciteta i lake zarade.

U trendu su, kako se može videti na internetu, navodni prirodni izbeljivači - kora limuna, sirće, soda bikarbona, pa čak i aktivni ugalj.

Stomatolozi upozoravaju da duža primena ovih preparata dovodi do oboljenja, opekotina, upale zubnog nerva, pa i trajnih oštećenja zuba.

Lažni izbeljivači zuba

- limunova kora

- limunska kiselina

- sirćetna kiselina

- aktivni ugalj

- soda bikarbona

- voćni sokovi

Online kupovina, Hangar, Ola Smile, Ola olovka, Ola set, Izbeljivanje zuba, Beli zubi, Osmeh, Praktično, Akcija, Sniženje
foto: Profimedia

Naime, preko raznih profila na Instagramu, Fejsbuku ili Tiktoku uglavnom nestručne osobe dele savete za "zdrave i savršeno bele zube", a njihovi sadržaji se plasiraju i šeruju na mnogim platformama, pregledaju ih i laici koje uglavnom privuku jeftina sredstva koja daju samo naizgled savršen osmeh.

Uzelo maha

Zbog toga su stomatolozi zabrinuti pa navode da su ovi saveti gotovo postali trend i uzimaju sve više maha, naročito nakon pandemije korone kada su ponovo aktivna slavlja, svadbe, veselja i mature na kojima svi teže da imaju bele zube.

Zubna estetika

Samo kod stručnjaka

Iako je izbeljivanje zuba estetski tretman, najsigurnije je da ga obavite kod stomatologa da biste izbegli komplikacije. - Ko god želi izbeljivanje zuba, preporuka je da ide zubnom lekaru za ovakve tretmane, iako spadaju pod estetske. Stručni lekar će najpre utvrditi pravo stanje vaših zuba i na osnovu toga odrediti koja metoda izbeljivanja bi bila najefikasnija i bezbedna, da ne dođe do komplikacija - kaže dr Jovana Pavlović.

Dr stomatologije Jovana Pavlovíć potvrđuje za Kurir da pacijenti vrlo često na svoju ruku uzimaju sredstva na takozvanoj "prirodnoj bazi", koja zapravo mogu dovesti do ozbiljnih oštećenja zuba.

dr stomatolog Jovana Pavlović
foto: Privatna arhiva

- Najčeće se koristi soda bikarbona, koja deluje abrazivno na zube i oštećuje gleđ. Na sličan način deluje i sirćetna i limunska kiselina. Imamo primere pacijenata koji utrljavaju limunsku koru direktno na zube, što uzrokuje pojavu erozija u predelu vrata zuba najčešće, kao i povećanu osetljivost. Osim toga, koristi se i aktivni ugalj kao i slična sredstva koja kod pacijenata sa većim naslagama mogu da daju utisak trenutnog izbeljivanja jer svojim abrazivnim dejstvom i praškastom strukturom uklanjaju dentalni plak, odnosno površinski sloj, koji redovnom higijenom ne bi ni postojao, pa odaje lažni utisak izbeljivanja - ističe dr Pavlović i dodaje:

Nestručni kozmetičari

- Sve ove kućne metode mogu dovesti do trajnih oštećenja, do upale zubnog nerva, a sledstveno i bola. Dugotrajno korišćenje ovih preparata trajno oštećuje gleđ i, ukoliko se na vreme ne otkrije, postaje predilekciono mesto za nastanak karijesa, odnosno mesto na kom bakterije na najlakši način prodiru u dublja zubna tkiva i oštećuju zubni nerv. Ona naglašava i da su, od svega toga, najopasnije jeftine metode u kozmetičkim salonima.

Rizičan trik

Čiste zube voćnim sokovima

Među mnogobrojnim savetima za izbeljivanje zuba na društvenim mrežama našao se i trik za beljenje zuba pomoću voćnih sokova. Međutim, stomatolozi objašnjavaju da se na taj način šećeri nakupljaju i skladište u zubnim pukotinama, što dovodi do nastanka karijesa.

- Njih sprovode nestručna lica, pa pacijentima sa različitim oboljenjima oralne sluzokože, koja naravno ne prepoznaju, kao i na prethodno neočišćene zube od čvrstih i mekih naslaga stavljaju razne neproverene preparate, uvezene iz raznih zemalja, koje srpske zdravstvene vlasti nisu registrovale, i tako dovode do ozbiljnih opekotina, u težim slučajevima i nekrotičnih promena koje mogu imati trajne posledice.

Aleksandra Kocić

Bonus video:

01:35

ŠMINKERI LJUDIMA IZBELJIVALI ZUBE I SKIDALI KAMENAC! Stomatolozi upozoravaju KAKVE POSLEDICE OSTAVLJAJU OVI TRETMANI SA OGLASA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track